Unijny program "Owoce w szkole" realizowany jest w szkołach od października ub.r. Program jest skierowany do dzieci w wieku 6-9 lat. Akcja jest finansowana przez Agencję Rynku Rolnego: 9,2 mln euro pochodzi z UE, a 3 mln euro to środki krajowe.
W pierwszym semestrze roku szkolnego 2009/10 do programu przystąpiło ok. 2,5 tys. szkół podstawowych i uczestniczyło w nim ok. 300 tys. uczniów. W drugim semestrze jest to 5648 szkół (ok. 120% więcej niż w I semestrze), z liczbą 571 tys. 119 dzieci z klas I - III (ok. 91% więcej niż w semestrze I). Warunkiem otrzymywania przez szkołę owoców i warzyw jest zawarcie umowy między szkołą a zaakceptowanym przez ARR dostawcą tych produktów.
W tym semestrze uczniowie otrzymują trzy porcje owoców i warzyw przez 10 wybranych tygodni (łącznie 30 porcji).
Program ma przeciwdziałać otyłości u dzieci, zapobiegać chorobom cywilizacyjnym spowodowanym nieodpowiednią dietą, a także zatrzymać spadek konsumpcji owoców i warzyw w Polsce. Ma też ukształtować wśród dzieci nawyki żywieniowe, polegające na regularnym jedzeniu owoców i warzyw.