To, co jesz Ty, Twoje dziecko może z powodzeniem spróbować pod warunkiem, że nie będą to słodycze, dania typu fast food oraz słodkie gazowane napoje.
Klejąca kaszka i ryż z gotowanymi warzywami są pyszne i zdrowe, ale dla dwulatka są już kompletnie nieatrakcyjne. Maluch, który właśnie zaczyna przygodę z gryzieniem i che szlifować swoje małe ząbki, używa ich właściwie 24 godziny na dobę.
Toteż każde nowe danie i przekąska np. chrupiące herbatniki, płatki a nawet, całe jabłko są dla niego najciekawszym kulinarnym wyzwaniem.
Jeśli zatem nie chcesz cierpieć z powodu dziecka niejadka, przyjrzyj się żywieniowym podobaniom malucha i zmień jego jadłospis.
Pyszności na surowo
Mizeria z ogórków, ogórek kiszony, soczysta papryka, surówka pomidorowa, a także twarda gruszka i suszone owoce, na początku prawdopodobnie będą budziły jego sprzeciw, jednak, gdy tylko będą pojawiały się na stole podczas obiadu, dziecko chętnie sięgnie, aby sprawdzić czym tak zajadają się dorośli.
Zamiast zupek przecieranych, normalna zupa z pokrojonymi warzywami i mięsem a na drugie danie zamiast gotowanych klopsików z kalafiorem i pure, surówka z surowej kapusty, marchewki, jabłka i papryki doprawione delikatne pietruszką, cukrem oraz skropione oliwą z pestek winogrona w towarzystwie pieczonej nóżki z kurczaka - to znacznie bardziej smakowity kąsek dla małego odkrywcy smaków.
Słodkości w ryzach
Dzieci lubią słodkości, ale batoniki, cukierki i ciasteczka ze sklepu to raczej szybka droga do próchnicy, cukrzycy i nadwagi. Zamiast takich rarytasów wyczaruj dziecku raz na jakiś czas domowe babeczki z budyniem własnej roboty, kisiel z owocami, sałatkę owocową, koktajl czekoladowy a także przyzwyczajaj do smaku gorzkiej czekolady i podsuwaj zdrowe przekąski w postaci suszonych owoców i orzechów.
To nie tylko pomysł na ulubione przez dzieciaki chrupanie, ale również urozmaicanie słodkiego menu, który nie oszukujmy się, bywa raczej nudny.
Dietetyczne ABC...
Twoje nawyki żywieniowe na pewno mają duży wpływ na dziecko, dlatego jeśli lubisz jeść zdrowo jest duże prawdopodobieństwo, że dziecko pójdzie w Twoje ślady. Dlatego nie bój się eksperymentować i wprowadzać nowych smaków do jadłospisu dziecka, pamiętając o tym nie zabrakło w nim podstawowych produktów:
Mięsa : w szczególności białego, grillowanego w foli, gotowanego czy pieczonego.
Ryb: (najlepiej tych, które mają mało ości, jak dorsz, sola czy miruna).
Produktów mlecznych; jogurtów (naturalnego), sera białego, twarożki.
Pieczywa i produktów zbożowych: prócz lekkiego pieczywa pszennego, pełnoziarniste, oraz makarony a w szczególności wszelakie kasze jako źródło ważnych dla dziecka węglowodanów i błonnika.
Jajek: ważne źródło witaminy B12 oraz fosforu.
Warzyw i owoców: pod postacią naturalnych soków, lodów, sałatek, musu oraz na surowo i w potrawach.
www.fit.pl
Dwulatek – mały odkrywca smaków
Zupka-papka, a może suszone śliwki? Na talerzu Twojego maluszka nie muszą królować bezsmakowe potrawy, by jego jadłospis obfitował w zdrowe produkty. Kształtuj prawidłowe nawyki żywieniowe dziecka i nie szczędź mu prawdziwych smakołyków