Aktywne ferie z dzieckiem - spacerujcie na zdrowie
Jeśli tylko maluch jest zdrowy, warto zadbać o typowe dla tej pory roku aktywności na świeżym powietrzu. Nawet jeśli pogoda nie sprzyja saneczkowaniu czy lepieniu bałwana, warto wybrać się na spacer. Świeże powietrze, szczególnie poza miastem, wzmocni odporność dzieci i dorosłych, a przy okazji dostarczy okazji do rozgrzewającego ruchu i obserwacji uśpionej przyrody.
Jemy, bawimy, edukujemy – czyli zabawa, która rozwija
Trzeba jednak pamiętać, że zimą podatność na choroby i infekcje znacznie się zwiększa. W tym czasie nasz układ immunologiczny zostaje wystawiony na próbę. A najbardziej podatne na bakterie i wirusy są małe dzieci, ponieważ ich układ odpornościowy dopiero się kształtuje. Dobra wiadomość jest taka, że możemy zapobiec infekcjom i skutecznie wzmocnić odporność dzieci już teraz. I to z korzyścią dla wszystkich członków rodziny!
Kluczowe w kształtowaniu się odporności jest odpowiednie żywienie, dlatego od najmłodszych lat warto zadbać o budowanie właściwych nawyków żywieniowych. Zdaniem ekspertów okres 1000 pierwszych dni życia już od chwili poczęcia jest najważniejszy, jeśli chodzi o ich rozwój i kształtowanie. Sposób żywienia dzieci w tym czasie silnie determinuje ich wybory żywieniowe w przyszłości. Dlatego w okresie ferii, gdy mamy więcej czasu, warto połączyć przyjemne z pożytecznym i zadbać o edukację żywieniową w formie zabawy.
Kolorowo, różnobarwnie i wesoło – czyli jak przyciągnąć i utrzymać uwagę dziecka?
Prawidłowe odżywianie może być elementem atrakcyjnego stylu życia i pretekstem do ciekawych aktywności, np. w formie wspólnego przygotowywania posiłków. To dobry czas na rozwijanie kulinarnych umiejętności najmłodszych i wspólne tworzenie zdrowych, atrakcyjnych i pełnowartościowych posiłków dla całej rodziny. Warto jednak pamiętać, że koncentracja przedszkolaka, a tym bardziej młodszego dziecka, nie jest zbyt długotrwała, dlatego maluch łatwo się rozprasza, często zmienia obiekty zainteresowań i trudno mu utrzymać skupienie na jednej czynności. Stosunkowo łatwo jest przyciągnąć jego uwagę, problem pojawia się, gdy chcemy ją utrzymać przez dłuższy czas, np. podczas dłuższej zabawy. Dlatego istotne jest, aby przygotowywane dla najmłodszych dzieci zadania były różnorodne oraz ciekawe. Warto dostarczać maluchom nowych, zmiennych, bodźców, które wzbudzą ich zainteresowanie i zachęcą do działania. Świetną propozycją może być właśnie przygotowywanie posiłków. Dziecku już od najmłodszych lat można zaproponować wspólne tworzenie kolorowych, urozmaiconych różnorodnymi składnikami kanapek, sałatek albo wypieków. Pokazywanie dzieciom przedmiotów, których do tej pory nie widziały, pobudza ich wyobraźnię i rozwija myślenie na temat postrzeganej rzeczywistości. Pomidora, który dotychczas był płaskim plasterkiem na gotowej, zrobionej przez mamę kanapce, teraz mają okazję obejrzeć i poznać w całości, jako przedmiot o zupełnie innym kształcie i właściwościach. Kolory przyciągają wzrok i pobudzają zmysły, warto więc zadbać, aby przygotowywane wraz z dzieckiem dania były różnobarwne. Efekt ten łatwo osiągniemy dzięki warzywom i owocom, których obecność w naszej diecie jest kluczowa. Przy okazji kształtujemy w ten sposób u dziecka istotny nawyk spożywania jak największej ilości witamin i składników mineralnych, które zapewniają zdrowie i prawidłowy rozwój.
Aktywne ferie z dzieckiem - zwykłe czynności – niezwykła zabawa
Zabawę i zadania, które zaproponujemy dzieciom, należy dostosować odpowiednio do wieku i ich możliwości. Dla 5-letniego dziecka wymieszanie ciasta w misce będzie mało ambitne i szybko je znudzi. Natomiast rocznemu maluszkowi nie zlecimy oczywiście krojenia warzyw. Podczas przygotowywania wspólnych posiłków należy pamiętać, aby zapewnić dzieciom odpowiednią, bezpieczną przestrzeń. W ich zasięgu nie mogą znajdować się żadne ostre narzędzia czy gorące naczynia lub potrawy. Dzieci mają tendencję do naśladowania dorosłych, dlatego warto zakupić im, specjalnie dla nich przeznaczone, plastikowe sztućce. Dzięki temu będą mogły samodzielnie smarować kanapeczki lub kroić warzywa, tak jak to robi mama. Dzieci w wieku przedszkolnym przejawiają potrzebę samodzielnej aktywności, dlatego chętnie zaangażują się w zwykłe, drobne czynności, takie, jak: mycie owoców czy warzyw. Inną formą aktywności, w jaką można zaangażować maluchy podczas przygotowywania kanapek, może być porwanie liści sałaty lub ułożenie produktów na kromce chleba. Zabawę można urozmaicać, pobudzając jednocześnie kreatywność i twórcze myślenie dziecka, poprzez zachęcanie go do tworzenia ze składników na kanapce lub naleśnikach różnych kształtów i obrazków. Dzieci chętnie podejmują działania, w których mogą wykazać się własną inwencją twórczą. Wystarczy, że zaczniesz od pokazania dziecku przykładowej kanapeczki np. z buzią kotka lub myszki. Nieco starsze dzieci można poprosić o wymieszanie składników, np. na ciasto naleśnikowe. Przygotowywanie posiłków można dodatkowo uatrakcyjniać np. poprzez śpiewanie piosenek o tematyce związanej z jedzeniem. Wiele propozycji dostępnych jest w internecie. Warto też zaspokajać przy okazji ogromną potrzebę poznawczą dziecka poprzez edukację w zakresie nazewnictwa poszczególnych produktów, z których przygotowywane są posiłki. Zachęcając dzieci do powtarzania nazw oraz ich zapamiętywania, a starszaki – nawet do rymowania –poszerzamy zakres ich słownictwa oraz ćwiczymy pamięć. Jak się okazuje, w ten prosty sposób, łącząc elementy zabawy z przygotowywaniem codziennych posiłków, zapewniamy dziecku edukacyjny, ciekawie spędzony czas, który zaprocentuje w przyszłości zdrowymi nawykami żywieniowymi.