Wigilia dla karmiącej mamy to najtrudniejsza kolacja w roku. Zamiast kosztować przysmaków z wigilijnego stołu, młoda mama raczej ogranicza się i wybiera, tylko to, co jest dobre dla dziecka i dla niej. Co powinna wybrać mama, by choć trochę zakosztować wigilijnego smaku?
fit.pl
2012-12-20 00:00
Udostępnij
Karmiąca mama przy wigilijnym stole

Menu karmiącej mamy to od wieków kodeks tego, co wolno i nie wolno jeść kobiecie, zwłaszcza w święta, gdy na stołach królują prawdziwe kulinarne przysmaki, mama musi powstrzymywać swój apetyt i wybierać jedynie łagodne i lekkostrawne potrawy.

Co zjeść z wigilijnego stołu, by nie stracić apetytu na święta i zdrowo jeść dla dwojga?

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć barszczu z uszkami lub pierogami, kutii, makowca, oraz dań rybnych, tymczasem tylko kilka z nich jest wskazanych jak o wartościowe dla mamy i dziecka.

Barszcz wigilijny

Z czerwonych buraków, bez pikantnych przypraw. Doprawiony zielem, odrobiną soli, majeranku, liścia laurowego, zakwaszany kilkoma kroplami cytryny lub sokiem z jabłkiem. Czerwony barszcz n to źródło błonnika, witamin, magnezu, potasu, kwasu foliowego i żelaza. Doskonały dla mamy i zdrowy dla dziecka. Taki barszcz z powodzeniem może  jeść nie tylko mama karmiąca, ale także mama w ciąży.

Kompot z suszu

Kompot z gotowanych owoców na bazie jabłek, śliwek, moreli i gruszek to doskonałe źródło składników mineralnych i błonnika ułatwiającego trawienie. Jednak mama nie powinna pić go w zbyt dużych ilościach, gdyż ma właściwości oczyszczające.

Pierogi na bazie lekkiego farszu

Najlepiej serowego ze szpinakiem lub z bardzo delikatnie przyrządzoną kapustą mogą być doskonałym dodatkiem do barszczu. Zamiast smażonych zdrowsze będą na ciepłe z wody.

Ciasto

Gdy na stole pełno słodkości a wśród nich keksy, serniki, makowce – taki deser z pewnością kusi również karmiącą mamię, warto zatem właśnie dla niej przygotować delikatne ciasto drożdżowe z rodzynkami lub sernik bez czekolady i orzechów. Kawałek makowca to również wspaniały pomysł, by wzbogacić to lekkie menu. Nie powinien on zaszkodzić ani mamie, ani jej mleku.

Ryby

Są podstawą wigilijnego menu. Jednak surowe z cebulą i przyprawami to źródło niebezpiecznej salmonelli, toksoplazmozy lub listerii. Dla karmiącej mamy najlepiej sprawdzą się ryby pieczone, smażone z owocami np. jabłkiem i suszonymi śliwkami z cytryną lub w panierce z delikatnej mąki.

www.dziecko.fit.pl