Planowanie, planowanie i jeszcze raz planowanie
Szanujmy swój czas! Jeśli chcemy poczuć wyjątkową atmosferę świąt, powinniśmy odrobinę zwolnić. Zaangażujmy w świąteczne przygotowania całą rodzinę. Zapiszmy, jakie potrawy chcemy przygotować i sporządźmy listę zakupów. Zastanówmy się, jakie przysmaki sprawią radość naszym bliskim – smażony karp dla babci, śledź z cebulką dla taty, barszcz czerwony dla cioci… A co ze świątecznymi potrawami dla dzieci?
Gusta i guściki
Planując menu na Święta warto zwrócić uwagę na potrzeby najmłodszych domowników. To, co smakuje nam – dorosłym, niestety niekoniecznie wpisuje się w kulinarne preferencje maluchów. Bigos lub smażony karp rzadko kiedy znajdują się na szczycie listy ich ulubionych potraw, często ku rozpaczy zmęczonej świątecznymi przygotowaniami mamy lub babci. Niestety skutkuje to czasami tym, że dzieci przez cały okres Świąt są głodne lub jedzą tylko słodycze. Jak się okazuje problem z dietą maluchów występuje nie tylko w okresie świątecznym, ale jest zjawiskiem całorocznym. Badania przeprowadzone z inicjatywy Fundacji NUTRICIA pokazują, że dieta maluchów nie jest właściwie zbilansowana. Mali smakosze spożywają za dużo soli oraz cukru, natomiast ich menu jest zbyt ubogie w wapń oraz witaminę D. Święta to wyjątkowy czas i trudno nam rezygnować z tradycyjnych przysmaków – zastanówmy się zatem, które z bożonarodzeniowych potraw są zdrowe dla całej rodziny.
Ryba w galarecie, barszcz czerwony, a może śledź – co mogą jeść dzieci w czasie świąt?
Problem świątecznych posiłków dotyczy głównie dzieci w wieku 13–36 miesięcy. Dieta dzieci po pierwszym roku życia jest coraz bardziej urozmaicona, a maluch coraz częściej interesuje się jedzeniem na talerzach swoich rodziców. W mniejszej mierze okres świąteczny zmienia menu niemowląt do 1-go roku życia – ich dieta opiera się głównie na mleku mamy lub mleku modyfikowanym. Te dzieci dopiero przygotowują się do tzw. diety stołu rodzinnego, ale na większość wigilijnych potraw i tak są jeszcze za małe.
[-------]
Jak może wyglądać wieczerza wigilijna malucha?
Jako przystawkę można podać rybę w galarecie lub po grecku z dodatkiem gotowanych warzyw. Postny barszcz czerwony również jest jak najbardziej
Wiemy co jedzą dzieci – a jak powinny jeść?
W czasie Świąt jadamy zwykle nieco inaczej niż na co dzień, trzeba jednak pamiętać o tym, że dla dzieci regularne spożywanie posiłków ma duże znaczenie. Ważne, żeby także podczas Świąt utrzymać zwyczajowy rytm i godziny posiłków. Jeśli dziecko zasiada z nami przy stole w okolicach południa to zadbajmy o to, by zjadło obiad, jeśli wieczorem – niech będzie to kolacja, choć nieco inna niż zwykle. Przy stole uczmy nasze dzieci cieszyć się świąteczną atmosferą – niech jedzą powoli i ze smakiem, próbując różnych nowych potraw. Warto również pomyśleć o ciekawej dekoracji stołu. Kolorowa zastawa lub uchwyty do serwetek z bożonarodzeniowym motywem na pewno umilą rodzinne spotkanie.
A po obfitym posiłku obowiązkowo zabierzmy malucha na długi rodzinny spacer… I cieszmy się wszyscy swoim towarzystwem!
www.dziecko.fit.pl