Z porami roku zmieniają się nasze kulinarne preferencje. Wiosną jesteśmy złaknieni nowalijek, latem zajadamy się sezonowymi owocami, a pod koniec października nabieramy apetytu na kaloryczne obiadki, pomagające nam przetrwać jesienne słoty i zimowe mrozy… W tej publikacji autorzy zebrali przepisy na dania, które najlepiej smakują właśnie o tej porze roku.
Znajdziecie tu pomysły na niebanalne dania z pomidorów – m.in. pomidorowe placki czy pomidory po prowansalsku – oraz na specjały z innych letnich warzyw, np. faszerowane bakłażany czy sałatkę z bobu z rukolą.
W książce znajdą się też receptury na niezastąpione w upały orzeźwiające napoje i chłodniki oraz na przepyszne letnie desery i wypieki z owocami, np. panna cottę z frużeliną z owoców leśnych czy sernik z wiśniami.
Ponadto nie mogło zabraknąć przepisów na rozmaite specjały z grilla. Lato to przecież czas biesiadowania na świeżym powietrzu.
www.fit.pl