Cukrzyca typu II nazywana insulinoniezależną jest chorobą przewlekłą. Chorzy, prowadząc zdrowy tryb życia oraz odpowiednio się odżywiając, mogą w znaczący sposób wpływać na gospodarkę weglowodanową. Dlatego podstawą leczenia w tych przypadkach jest właśnie odpowiednio zbilansowana dieta, która w wielu przypadkach wystarcza do utrzymania prawidłowego stężenia glukozy we krwi bez zażywania leków.
Hiszpańscy naukowcy są zdania, że spożywanie około litra oliwy z oliwek i 210 gramów orzechów na tydzień obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 aż o 30 proc.
Pacjentów z cukrzycą typu II podzielono na trzy grupy. W pierwszej pacjenci, oprócz innych pokarmów, dostawali codziennie ciasteczka (muffiny), w drugiej - mieszankę orzechów (migdały, orzechy pistacjowe, orzechy włoskie, orzechy pekanowe, orzechy laskowe, orzechy ziemne oraz orzechy makadamii i nerkowca). Trzecia grupa otrzymywała zarówno muffiny, jak i orzechy.
Wyniki badań pokazały, że zastąpienie węglowodanów w diecie ok. 60 g orzechów pozwala kontrolować poziom glukozy i złego cholesterolu.
Dietetycy zresztą już od dawna sugerują, że regularne spożywanie orzechów korzystnie wpływa na zdrowie, ponieważ zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 oraz stanowią świetne źródło witaminy E.
www.fit.pl