Nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega 3 znajdziemy nie tylko w rybach, ale i w czerwonym winie. Odkrycie to jest dość zaskakujące, ponieważ do tej pory świat nauki twierdził, że picie alkoholu zmniejsza ich dobroczynne działanie
Naukowcy z Katolickiego Uniwersytetu w Campobaso, po przeprowadzeniu wielu badań, stwierdzili, że rozsądne picie alkoholu nie tylko nie zagraża kwasom omega 3, ale wręcz ich dostarcza. Zdaniem tamtejszych badaczy, jeden – dwa kieliszki wina, wypijane codziennie, wystarczą by być zdrowszym, a organizm prawidłowo funkcjonował.
Lista dobroczynnych właściwości kwasów tłuszczowych omega 3 jest bardzo długa, a badania naukowców dowodzą kolejnych. Do najważniejszych zaliczyć można uśmierzanie dolegliwości reumatycznych, ujędrnianie skóry, zapobieganie zawałom, stabilizację podwyższonego ciśnienie, wspomaganie krążenia i procesów metabolicznych, poprawę odporność, łagodzenie stresu i obniżanie agresji. Spożywanie produktów bogatych w kwasy omega 3 łagodzi starczą demencję, poprawia pamięć, koncentrację i sprawność fizyczną.
Innym, bogatym źródłem kwasów omega 3 są orzechy, olej lniany i glonowy. Najwięcej tego cennego składnika znajdziemy w rybach morskich: makreli, śledziu, tuńczyku i łososiu. Jeśli jeszcze w twoim codziennym jadłospisie brak tych produktów, najwyższa pora to zmienić. Orzechy świetnie nadają się jako przekąska, oleju lnianego używaj do smażenia, sałatek i surówek, a ryby możesz jeść pod różną postacią.