Nijak nie dorównują im soki z kartonów - rozcieńczone, pełne chemii i sztucznych słodzików lub też ogromnych ilości cukru, których zadaniem jest wzmocnienie smaku napoju.
Z uwagi na to, że naturalne soki stają się z dnia na dzień coraz popularniejsze, warto zadbać o to by były one odpowiednio przygotowane. Nie wystarczy więc pójść do sklepu i wybrać najtańszą wyciskarkę. Warto poznać różnice między mini, wynikające nie tylko z budowy samego urządzenia, ale również rodzaju soków z nich otrzymywanych.
Rodzaje wyciskarek
Na naszym rynku mamy dostępny dość szeroki wachlarz urządzeń do wyciskania soków, wśród których możemy znaleźć:
• Wyciskarki jednoślimakowe - z ostrzami lub bez,
• Wyciskarki dwuślimakowe,
WYCISKARKI
Obecnie mamy dostępne w sklepach wyciskarki elektryczne oraz ręczne. Te drugie przeznaczone są głównie dla osób, którym zależy przede wszystkim na sokach z ziół oraz warzyw liściastych.
Wyciskarki pracują znacznie wolniej niż sokowirówki, jednak są przy tym o wiele dokładniejsze, gdyż sok wyciskany jest z całego owocu. Soki z wyciskarek są dość gęste i esencjonalne – zawierają one bowiem cząsteczki i miąższ owocu czy też warzywa, z którego powstały. Warto również pamiętać o tym, iż soki te nie są napowietrzone, a więc nie ulegają natlenieniu, dzięki czemu możliwe jest ich przechowywanie w lodówce, a okres przydatności do spożycia takiego soku wynosi ok. 24 godziny - w przeciwieństwie do soków z sokowirówek, które należy wypić natychmiast po przyrządzeniu.
Sok w wyciskarce powstaje w wyniku miażdżenia przez obracający się wałek ślimakowy, które przerywa włókna owoców i warzyw. Z włókien tych następnie uwalniany jest sok. Uzyskany w ten sposób sok zawiera pełną gamę enzymów oraz składników odżywczych zawartych w produktach, które wyciskamy.
Wyciskarki nadają się nie tylko do wyciskania soków. Są one urządzeniami wielofunkcyjnymi, dzięki którym możemy otrzymywać owocowe bądź warzywne musy, jak również mielić kawę czy też orzechy.
Wyciskarki jedno i dwuślimakowe
Wśród wyciskarek jednoślimakowych możemy wyróżnić wyciskarki z ostrzami lub też bez nich.
Wyciskarki jednoślimakowe w znacznym stopniu przypominają znane nam wszystkim maszynki do mielenia mięsa, z tą jednak różnicą, że ich elementy są znacznie dokładniej i ciaśniej spasowane niż jest to w przypadku maszynek. Wyciskarki jednoślimakowe wyposażone są w jeden wałek ślimakowy, który obracając się miażdży owoce i warzywa wyciskając sok z całego użytego przez nas produktu. Na rynku dostępne są również wyciskarki jednoślimakowe z ostrzami. Pracują one znacznie szybciej, jednak sok który z nich powstaje jest pozbawiony części wartości odżywczych oraz znacznie bardziej napowietrzony. Wyciskarki dwuślimakowe, jak sama nazwa wskazuje posiadają dwa wałki ślimakowe. Wyciskarki te uważa się obecnie za najdokładniejsze i najlepsze, gdyż otrzymywany z nich sok zachowuje wszystkie swoje wartości odżywcze.
Doskonałym przykładem jest w tym przypadku wolnoobrotowa wyciskarka Hurom GD, która utrzymuje niską temperaturę, dzięki czemu otrzymany sok zachowuje wszystkie swoje wartości odżywcze oraz pełnię smaku. Wyciskarki Hurom pozwalają nie tylko na wyciśnięcie soku – świetnie radzą sobie również m.in. z tworzeniem musów, mieleniem, homogenizowaniem, przygotowywaniem makaronów.
Wyciskarki poziome i pionowe
Wyciskarki jednoślimakowe, poza podziałem na ręczne i elektryczne, możemy również podzielić na poziome i pionowe. Większość wyciskarek ma układ poziomy, jak już wspomnieliśmy, przypominający dobrze znaną maszynkę do mielenia. Coraz częściej możemy jednak spotkać wyciskarki, które do złudzenia przypominają dobrze znane sokowirówki. Do wyciskarek tego typu możemy zaliczyć na przykład wyciskarku: Hurom HG, Hurom HF czy też Hurom HH2G P-Type. W wyciskarkach tych wałek ślimakowy ułożony jest pionowo. Dzięki temu nie ma tu konieczności dopychania owoców i warzyw, z których wyciskany jest sok, tak jak to ma miejsce w przypadku tradycyjnych wyciskarek. Wyciskarki te uznawane są za bardziej efektywne od wyciskarek poziomych. Jakość wyciśniętego soku jest bowiem taka sama, jednak nakład pracy oraz czas wyciskania soku ulegają znacznemu zmniejszeniu. Wyciskarki te są znacznie wyższe i węższe od tradycyjnych, co dla wielu kupujących również jest plusem przemawiającym na ich korzyść. Ogromną zaletą tych wyciskarek jest również możliwość wyciskania różnego rodzaju soków, bez konieczności mycia wyciskarki. Wystarczy bowiem między wyciskanymi sokami wlać do niej kilka szklanek wody aby dość dokładnie ją przepłukać z resztek uprzednio wyciśniętego soku. Nie zastąpi to oczywiście konieczności końcowego umycia wyciskarki, jednak znacznie skraca czas i umożliwia szybkie wyciskanie różnych soków po sobie, np. najpierw warzywnych, a później owocowych, bez konieczności demontażu wyciskarki pomiędzy nimi.
Zalety wyciskarek
Soki z wyciskarek są sokami najwyższej jakości. Ze względu na to, iż soki te wyciskane są z całego owocu lub warzywa, są one niezwykle bogate w minerały i witaminy, a ponadto esencjonalne i dość gęste, dzięki czemu możemy się rozkoszować pełnią smaku. W przeciwieństwie do soków z wyciskarek, które pracują z prędkością nawet do 1200 obrotów na minutę (w przypadku wyciskarek prędkość ta wynosi 70 do 120 obrotów na minutę), soki z wyciskarek nie nagrzewają się i nie natleniają. Podczas wyciskania nie zostają więc zniszczone żadne składniki odżywcze, a dodatkowo możliwe jest przechowywanie ich w lodówce 24 do 72 godzin.
Wyciskarki pozwalają na wyciśnięcie soku ze wszystkich owoców, warzyw (również korzeniowych i liściastych) oraz ziół. Dzięki wyciskarkom otrzymujemy niemal dwa razy więcej soku niż w przypadku sokowirówki – są one więc niezwykle wydajne, a ponadto wytrzymałe i niezawodne. Warto również pamiętać o tym, że wyciskarki w większości przypadków to urządzenia wielofunkcyjne, dzięki którym możemy nie tylko wycisnąć sok ale również zrobić mus czy też zmielić kawę.
Dziękujemy za pomoc przy opracowaniu artykułu firmie PureGreen