Badania naukowców wykazały, że niektóre z tych receptorów mogą być odpowiedzialne za zwiększenie siły i masy mięśniowej. Odpowiednia ilość witaminy D powinna więc stworzyć im optymalne warunki do pracy.
Niestety nawet stosując odpowiednią dietę trudno dostarczyć organizmowi wystarczającą dawkę witaminy D. Zawiera ją niewiele produktów spożywczych, a największa jej część pochodzi od słońca. Organizm sam zajmuje się jej produkcją korzystając z promieni słonecznych przedostających się do naszej skóry.
Zimą skóra pozbawiona promieni słonecznych nie ma szans na produkcję wystarczających ilości. Dlatego w procesie budowy masy mięśniowej zaleca się 1 000 międzynarodowych jednostek witaminy D dwa razy dziennie między posiłkami.
Gdzie szukać witaminy D? Zawierają ją:
- tran i oleje rybne,
- ryby (łosoś, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki),
- wątroba,
- białko jaj,
- mleko i przetwory mleczne: ser, masło, śmietana.
kulturystyka.fit.pl