Mit 1: Z otyłości się „wyrasta”
Nadmierna masa ciała u dzieci często jest jeszcze bagatelizowana, utożsamiana z oznaką zdrowia, a podawanie jedzenia jest traktowane jako wyraz miłości. Niemniej jednak, na każdym etapie rozwoju dziecka kluczowe są wiedza i kompetencje żywieniowe opiekunów. Podawanie posiłków o zbyt dużej kaloryczności w stosunku do wydatku energetycznego oraz brak aktywności fizycznej stanowią główne czynniki przyczyniające się do rozwoju choroby otyłości u najmłodszych. Błędem jest lekceważenie nadmiernej masy ciała z przekonaniem, że dziecko z tego "wyrośnie". Badania naukowe wskazują, że otyłość ma charakter przewlekły i nie ma tendencji do samoustępowania. Ryzyko otyłości w dorosłym wieku wynosi 70-80% u dzieci z nadwagą. Właściwa edukacja żywieniowa, umożliwiająca podejmowanie prozdrowotnych wyborów, oraz modyfikacje stylu życia są kluczowe w opanowaniu postępów choroby otyłościowej u dzieci. Działanie to wymaga zaangażowania osób dorosłych, aby stworzyć otoczenie sprzyjające zdrowiu dzieci - podkreśla chirurg bariatra, dr hab. n. med. Mariusz Wyleżoł, prezes Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości.
Mit 2: Można mieć otyłość i być zdrowym
Popularnym, lecz fałszywym przekonaniem jest, że otyłość nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, jeśli wyniki badań są w normie. Naukowe badania wykazują, że nadmierne BMI zwiększa ryzyko chorób układu krążenia nawet u osób z prawidłowym ciśnieniem krwi i poziomem cholesterolu. Otyłość, nawet bez widocznych objawów, wpływa na zdrowie, a mechanizmy adaptacyjne organizmu działają tylko do pewnego momentu. 95% osób z nadmiernym BMI ostatecznie cierpi z powodu przynajmniej jednego powikłania otyłości spośród ponad 200. Konieczne jest zatem zrzucenie przekonania o istnieniu "zdrowej otyłości" i zdawanie sobie sprawy z jej negatywnego wpływu na organizm - komentuje dr hab. n. med. Wyleżoł.
Mit 3: Kobieta w ciąży musi jeść za dwoje
Mit ten, przekazywany przez pokolenia, sugeruje, że kobieta w ciąży powinna spożywać jedzenie "za dwoje". Zalecenia Instytutu Matki i Dziecka jasno wskazują, że zapotrzebowanie energetyczne wzrasta w II i III trymestrze średnio o 20%, co odpowiada około 300-400 kcal. Kontrolowanie masy ciała podczas ciąży i dbanie o właściwą podaż składników odżywczych wpływa nie tylko na zdrowie matki, ale również na zdrowie dziecka, redukując ryzyko otyłości w przyszłości. Ważne jest zrozumienie, że ilość spożywanego jedzenia powinna być dostosowana do zwiększonego zapotrzebowania, ale nie musi być podwójna - zauważa dr hab. n. med. Wyleżoł.
Mit 4: Operacja bariatryczna leczy otyłość
Często występującym błędnym przekonaniem jest sądzenie, że operacja bariatryczna jest skutecznym i trwałym leczeniem otyłości. Zgodnie z klasycznymi wskazaniami, operacje te przeprowadza się u osób z BMI powyżej 40 lub powyżej 35 z powikłaniami otyłości. Mimo że operacje bariatryczne mogą prowadzić do trwałej remisji choroby otyłościowej, nie gwarantują one definitywnego wyleczenia. Należy zdawać sobie sprawę z konieczności utrzymania zbilansowanego stylu życia, właściwej wiedzy żywieniowej i aktywności fizycznej nawet po zabiegu, aby uniknąć nawrotu choroby otyłościowej. Operacje bariatryczne są narzędziem pomocnym w redukcji masy ciała, ale to tylko jedno z narzędzi, a pełny sukces wymaga stałego zaangażowania pacjenta - podkreśla dr hab. n. med. Wyleżoł.
Otyłość to problem dotykający każdego wieku, a edukacja i dostęp do wiarygodnych źródeł informacji są kluczowe dla zwiększenia świadomości społecznej i obalenia mitów na temat tej choroby.