Kapusta stanowi cenne źródło witamin i innych niezbędnych dla organizmu związków. Może w zupełności zaspokoić zapotrzebowanie na witaminę C. Zarówno świeża, jak i kiszona kapusta zwiększa aktywność przewodu pokarmowego i reguluje pracę jelit, ma także szerokie właściwości lecznicze. Kapusta kiszona jest wyjątkowo mało kaloryczna: 100 g ma tylko 20 kcal. Jedząc potrawy z kiszonej kapusty przez cztery dni, schudniesz 1,5 kg bez liczenia kalorii.
Dieta kapuściana na cztery dni
1 dzień
Śniadanie
2 jajka i 3 łyżki wody wymieszać z solą i pieprzem, wylać na patelnię. Dodać 30 g szynki. Do tego jedna kromka razowego chleba.
Obiad
Ryba z kapustą.
Kolacja
Placek z tartych kartofli z jabłkiem i kapustą, dodatkiem tuńczyka i płatków owsianych.
2 dzień
Śniadanie
2 kromki razowego chleba posmarować masłem, położyć 20 g chudego białego sera, posmarować niskokaloryczną konfiturą.
Obiad
Koszyczki z wędliny z kapustą.
Kolacja
Sałatka z kapusty, pomidorów, ziemniaków i szynki z dodatkiem cykorii i natki pietruszki.
3 dzień
Śniadanie
1 kromka pełnoziarnistego chleba z masłem, plasterek chudej wędliny, 1 pomidor.
Obiad
Orzeźwiająca zupa z kapusty z ziemniakami.
Kolacja
Czerwona kiszona kapusta z piersią indyczą, buraczkami, kawałkami gruszki i chrupkim pieczywem.
4 dzień
Śniadanie
3 łyżki płatków owsianych wymieszać z 3 łyżkami chudego jogurtu. 1 małe jabłko pokroić w kostkę i dodać do płatków.
Obiad
Zapiekany bigos.
Kolacja
Kromka chleba z kapustą posypaną kminkiem oraz plasterkami sera oscypka (można pokropić olejem).