fit.pl
2010-07-09 00:00
Udostępnij
Dieta kapuściana

Kapusta stanowi cenne źródło witamin i innych niezbędnych dla organizmu związków. Może w zupełnościkapusta kiszona zaspokoić zapotrzebowanie na witaminę C. Zarówno świeża, jak i kiszona kapusta zwiększa aktywność przewodu pokarmowego i reguluje pracę jelit, ma także szerokie właściwości lecznicze. Kapusta kiszona jest wyjątkowo mało kaloryczna: 100 g ma tylko 20 kcal. Jedząc potrawy z kiszonej kapusty przez cztery dni, schudniesz 1,5 kg bez liczenia kalorii.
 

Dieta kapuściana na cztery dni

1 dzień

Śniadanie
2 jajka i 3 łyżki wody wymieszać z solą i pieprzem, wylać na patelnię. Dodać 30 g szynki. Do tego jedna kromka razowego chleba.

Obiad
Ryba z kapustą.

Kolacja
Placek z tartych kartofli z jabłkiem i kapustą, dodatkiem tuńczyka i płatków owsianych.

2 dzień

Śniadanie
2 kromki razowego chleba posmarować masłem, położyć 20 g chudego białego sera, posmarować niskokaloryczną konfiturą.

Obiad
Koszyczki z wędliny z kapustą.

Kolacja
Sałatka z kapusty, pomidorów, ziemniaków i szynki z dodatkiem cykorii i natki pietruszki.

3 dzień

Śniadanie
1 kromka pełnoziarnistego chleba z masłem, plasterek chudej wędliny, 1 pomidor.

Obiad
Orzeźwiająca zupa z kapusty z ziemniakami.

Kolacja
Czerwona kiszona kapusta z piersią indyczą, buraczkami, kawałkami gruszki i chrupkim pieczywem.

4 dzień

Śniadanie
3 łyżki płatków owsianych wymieszać z 3 łyżkami chudego jogurtu. 1 małe jabłko pokroić w kostkę i dodać do płatków.

Obiad
Zapiekany bigos.

Kolacja
Kromka chleba z kapustą posypaną kminkiem oraz plasterkami sera oscypka (można pokropić olejem).


www.fit.pl