Znane przysłowie mówi "w zdrowym ciele zdrowy duch", a co z mózgiem? Każdego dnia szare komórki bezpowrotnie umierają, jak pobudzić pracę umysłu i spowolnić proces starzenia komórek? Po pierwsze – odżywiaj mózg  
fit.pl
2015-08-26 00:00
Udostępnij
Co odmładza mózg?
losos dietaJeść, nie zawsze znaczy odżywiać się, dobrze to wiemy, wybierając często produkty zupełnie pozbawione wartości, tymczasem mózg, by zdrowo i poprawnie funkcjonował musi się odżywiać.

Z pomocą szarym komórkom przychodzą składniki pokarmowe bogate w niezastąpione antyoksydanty, które nie tylko dbają o naszą skórę, samopoczucie i zdrowie, ale także poprawiają pracę mózgu.

Omega-3

Chcesz być alfą i omegą? Jedz produkty z dużą ilością nienasyconych kwasów omega-3, naukowcy dowiedli, że kwasy, jako budulec komórek nerwowych, wspomagają przepływ informacji między komórkami, a tym samym poprawiają pracę mózgu.

Nienasycone kwasy tłuszczowe znajdziemy oczywiście w tłustych rybach morskich: łososiu, tuńczyku, sardynkach, owocach morza, a także orzechach, olejach: rzepakowym, oliwie z oliwek, siemieniu lnianym.

Witamina B

Dlaczego witamina B jest tak ważna dla pracy mózgu? Okazuje się, że niedobór lub niedostarczana ilość witaminy B12 prowadzi do problemów z syntezą substancji niezbędnych do dobrej pracy neuronów. Niedobór witaminy B12 może doprowadzić do narastania stężenia homocysteiny, która jest toksyczna dla naczyń krwionośnych w mózgu i powoduje zaburzenia poznawcze mózgu.

Witamina C i E

Witaminy C i E zwane antyoksydantami, przeciwdziałają wystąpieniu choroby Alzheimera oraz demencji starczej u seniorów. W badaniach przeprowadzonych przez naukowców z Wielkie Brytanii, wykazano, iż duże stężenie witaminy C i E we krwi chroni neurony przed uszkodzeniem w wyniku działania wolnych rodników. Witaminy C i E zapobiegają także powstawaniu stanów zapalnych w organizmie i pomagają zwalczać procesy arterii, oraz czuwają nad prawidłowym przepływem krwi do mózgu.

Źródłem witaminy C są: czerwone i pomarańczowe warzywa i owoce,czarna porzeczka, żurawina, witaminy E: zboża, nasiona słonecznika, migdały, szpinak i inne zielone warzywa, olej rzepakowy.

www.senior.fit.pl