
Zaleganie resztek pokarmu w jelitach prowadzi do wytwarzania się substancji toksycznych, które powodują podrażniania, a nawet stany zapalne jelit. Wchłanianie się toksyn do organizmu objawia się toksemią ogólnorozwojową, której towarzyszy m.in. ból głowy, zmęczenie oraz wzdęcia.
Sprzymierzeńcami w walce z zaparciami jest odpowiednio skomponowana dieta w składniki, które usprawniają prace jelit.
Naturalne metody zapobiegające zaparciom:
· Suszone owoce: śliwki, morele, figi
· Woda z naturalnym miodem: szklankę letniej wody z łyżeczką miodu nastawić wieczorem i wypić rano na czczo
· Błonnik, który znajdziemy w surowych jabłkach, śliwkach, a także marchew, ziarna zbóż, pieczywo razowe
· Kefir, maślanka, zsiadłe mleko
· Płatki owsiane
· Woda mineralna bogata w magnez
www.fit.pl