Co sprzyja zachorowaniom na grypę?
- zmęczenie;
- stres;
- nieprzespane noce;
- kaloryczne i tłuste posiłki;
- nadwaga i otyłość;
- brak ruchu (siedzący tryb życia);
- przebywanie w zatłoczonych miejscach;
- częsty kontakt z osobami chorymi;
- ciężko przebyte infekcje;
- leczenie w szpitalu
- nieregularne posiłki;
- spadek wagi z powodu różnych chorób
Jak się bronić?
- Jedz częściej a mniej
- w okresie podwyższonego ryzyka zachorowania pij wodę z cytryną i odrobiną miodu
- jedz dużo owoców (zwłaszcza sezonowych, cytrusów), surowych warzyw lub krótko gotowanych na parze;
- jedz dużo ryb i dań śródziemnomorskich na bazie oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego;
- unikaj kalorycznych i tłustych przekąsek;
- wysypiać się (przynajmniej 7-8 godzin);
- wietrz pomieszczenia;
- nie przegrzewaj się ;
- często spaceruj (gdy pogoda pozwala) lub ćwicz w domu;
- unikaj zatłoczonych miejsc i kontaktu z osobami chorymi;
- pomyśl o suplementacji (tran z ryb morskich skutecznie podnosi odporność);
- często myj ręce (zwłaszcza po powrocie do domu) i przed każdym jedzeniem;
- zakrywaj nos i buzię, gdy kaszlesz lub kichasz;
Gdy dopadnie Cię infekcja...
Nie bagatelizuj żadnych objawów. Utrzymująca się gorączka powyżej 37 st. C, łamanie w kościach, dręczący katar i kaszel – to z pewnością zapowiedź wirusa grypy. Nie zwlekaj z wizytą u lekarza, a przede wszystkim, wyleż się w łóżku. Zbyt szybki powrót do obowiązków może skończyć się groźnymi powikłaniami: zapaleniem mięśnia sercowego, zapaleniem płuc czy oskrzeli.
www.senior.fit.pl