Zajadali się nią nasi pradziadkowie i dziadkowie, dziś coraz chętniej i my czerpiemy ze skarbnicy smaku i zdrowia, które kryją kasze. Dlaczego warto je jeść i z czym łączyć, by wydobyć smak i zachować wartości odżywcze nasion?
fit.pl
2015-10-02 00:00
Udostępnij
Kipi kasza pełna zdrowia
kaszaZiemniaki i ryż - to one najczęściej goszczą na polskich talerzach podczas obiadu, tymczasem nie każdy wie, że ich najwięksi konkurenci - kasze - zawierają cenne minerały, witaminy i tak ważny dla naszego metabolizmu błonnik.

Jak powstają?

Kaszę otrzymuje się w wyniku mechanicznego oddzielenia nasion czyli poprzez mielenie, walcowanie i rozganiania. Kasza jaglana powstaje z prosa, kukurydziana z rozdrobnienia ziaren kukurydzy, pęczak oraz perłowa z ziaren jęczmienia, gryczana z ziaren zboża zwanego gryką.

Co sprawia, że kasze są zdrowsze niż inne produkty zbożowe czy węglowodanowe?
  • są lekkostrawne;
  • zawierają więcej nieprzetworzonego błonnika niż inne produkty spożywcze, wyłączając np. płatki zbożowe;
  • posiadają dużą ilość skrobi, która łagodnie podnosi poziom cukru we krwi (są dobre dla cukrzyków);
  • posiadają wartościowe żelazo i potas, czyli pierwiastki krwiotwórcze;
  • ponadto zawierają ważne witaminy z grupy B - tiaminy, ryboflawiny, pirydoksyny. kwasu pantotenowego, witaminę E oraz substancje mineralne: magnez, wapń, fosfor. Kasza gryczana zawiera najwięcej kwasu foliowego oraz magnezu;
  • wiele kasz to również bardzo ważne źródło niacyny (witaminy PP), która pomaga zapobiegać anemii i ma duży wpływ na zdrowie naszej skóry, a dzięki zawartości krzemionki także włosów;
  • zawiera tzw. rozpuszczalny błonnik, który pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi (np. kasza jęczmienna).

Z czym jeść dla zachowania wartości odżywczych?

Wbrew pozorom to z czym jemy kasze ma znaczenie dla zachowanie witamin, minerałów i związków w nich zawartych. Dobrze wchłanialne są wtedy, gdy towarzyszą im produkty z białkiem zwierzęcym posiadające aminokwasy, które wraz ze związaniami zawartymi w kaszach lepiej wykorzystują białko np. zawarte w mięsie czy produktach mlecznych.

Kasza a odporność

Regularne spożywanie kasz, zwłaszcza gryczanej, wzmacnia odporność oraz reguluje pracę układu nerwowego. Kasze polecane są zatem osobom poddenerwowanym, zestresowanym i nadpobudliwym, z niedoborami witamin takich, jak: potas, magnes, żelazo i fosfor. Kasz prócz wspomnianych pierwiastków jest również źródłem witaminy C, chroniącej przed infekcjami, dlatego korzystnie wpływa na budowanie odporności i wzmacniania organizmu w czasie sezonowych przesileń.

www.senior.fit.pl