
W sklepach można kupić kotlety sojowe, których przygotowanie jest równie proste jak tych mięsnych. Rozpoczynamy od 15-minutowego gotowania soi. Gorąca woda sprawi, że będzie ona miękka i gotowa do przygotowania potrawy. Aby nadać jej odpowiedni smak, do wrzątku możemy dodać np. kostkę rosołową. Następnie kotlet sojowy najpierw obtaczamy w jajku z odrobiną mleka, a potem w bułce tartej. Na koniec, smażymy na patelni z dwóch stron.
Tak przygotowane kotlety sojowe z pewnością zaskoczą smakiem nawet największych sceptyków.
Jeśli pierwsze sojowe doświadczenia już za nami i mamy ochotę na prawdziwe kulinarne szaleństwo zachęcamy do skorzystania z gotowych dań sojowych. W małym pudełku znajdziemy wszystkie potrzebne składniki do przygotowania orientalnej potrawy.
Składniki:
1 opakowanie dania sojowego Kebab Orico
2 szt. placków tortilla
1 sałata
2 pomidory
1 cebula
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Zawartość torebki z krajanką sojową wsypujemy do 120 ml wrzątku i pozostawiamy na 7 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie miękką krajankę smażymy na rozgrzanym oleju, aż do momentu „zarumienienia” potrawy. W międzyczasie drobno kroimy sałatę, pomidory i cebulę. Na sam koniec przygotowujemy sos czosnkowy. Zawartość saszetki z opakowania łączymy z 3 łyżkami majonezu i 3 łyżkami jogurtu naturalnego i mieszamy, aż będzie miał jednolitą konsystencję. Tak przygotowane składniki wykładamy na tortillę i polewamy sosem czosnkowym. Zawijamy i danie gotowe!
Przygotowanie potrawy nie zajmie nam więcej niż 20 minut, a jej smak doceni cała nasza rodzina.
www.senior.fit.pl