Okres wakacyjny to czas, gdy pojawiają się sezonowe warzywa, takie jak szparagi, szpinak, fasolka, groszek, czy cukinia. Właśnie dlatego warto się teraz nimi zajadać – mamy gwarancję świeżości, jak i niskiej ceny. Latem coraz więcej jemy sałatek, zup, czy też lekkich warzywnych przekąsek. Sezon w pełni, dlatego również i my prezentujemy ciekawe propozycje podania zielonych, wakacyjnych jarzyn
fit.pl
2013-07-05 00:00
Udostępnij
Zielony sezon w kuchni
risotto zieloneNa mniejszy apetyt - Sałatka „zielono mi”

Potrzebne nam będą:
  • zielone szparagi (2 pęczki)
  • świeży groszek (250 gram)
  • zielona fasolka szparagowa (250 gram)
  • rukola (400 gram)
  • opakowanie fety
  • 3 dymki
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • łyżeczka kolendry

Przygotowanie:

Szparagi, groszek i fasolkę gotujemy. W tym czasie łączymy oliwę, sok z cytryny i kolendrę, aby uzyskać dresing do sałatki. Umytą rukolę wrzucamy do miski. Dodajemy do niej przestudzone warzywa. Dymkę drobno siekamy, fetę kroimy w kostkę i dorzucamy do reszty. Delikatnie mieszamy całość. Sałatkę polewamy dresingiem bezpośrednio przed podaniem.

Na większy głód - Zielone risotto

Potrzebne nam będą:
  • ryż krótkoziarnisty (400 gram)
  • zielone szparagi (duży pęczek)
  • świeży groszek (250 gram)
  • zielona fasolka szparagowa (250 gram)
  • koperek;
  • cebula;
  • tarty ser żółty; 40 gram);
  • łyżka masła;
  • 2 łyżki oliwy;
  • litr bulionu warzywnego;
  • szklanka białego wytrawnego wina;
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Oliwę i masło rozgrzewamy na patelni. Następnie dodajemy ryż i prażymy przez chwilę, cały czas mieszając. Do ryżu dodajemy drobno posiekaną cebulę. Podlewamy całość winem. Po wchłonięciu całego płynu, dodajemy fasolkę i pokrojone szparagi (bez „główek”). Całość gotujemy na małym ogniu, dolewając po szklance bulionu, za każdym razem czekając, aż się wchłonie. Na koniec dodajemy świeży groszek, główki szparagów i posiekany koperek. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Risotto jest gotowe, gdy warzywa i ryż są miękkie, a całość ma kremową konsystencję. Wówczas zdejmujemy danie z ognia, posypujemy serem i gotowe. Serwujemy do razu po przyrządzeniu.
Smacznego!
 

wwww.senior.fit.pl