Żurawina wnaszym kraja nadal nie jest popularnym owocem, tymaczem wykwintne restauracje i znani szefowie kuchni cenią sobie jej lekko cierpkawy a zarazem szlachetny i podkreślajacy potrawy smak. Dietetycy zaś propagują, jako nieodzowny spalacz tłuszczu i doskonałe antidotum na wiele chorób!
Bogactwo witamin
jedna szklanka soczystych owoców żurawiny to ponad 3,2 g błonnika oraz do 30 mg witaminy C, B1 oraz B2, soli mineralnych: wapnia i forsforu oraz miedźi i jodu!
Żurawina to źródło kwasu benzoesowego – czyli naturalnego konserwantu, dzięki niemu owoce zachowują świeżość na długo po zerwaniu (w lodówce może pbyć przechowywana około 6 tygodni).
Także naukowcy są zgodni - żurawina to cenny owoc pomocny przy wzmocnieniu odporności organizmu oraz likwidowaniu wielu dolegliwości i chorób. Żurawina zawiera sporo cytrynianów, które pomagają usuwać złogi szczawianowo-wapniowe, dzięki czemu łatwo rozpuszcza np. kamienie nerkowe.
Żurawina ma właściwości bakteriobójcze, działają na zęby jak teflon, niedopuszczając do rozowju bakterii odpowiedzialnych za próchnicę i zapalenia dziąseł.
Żurawina i serce jak dzwon!
Owoce żurawiny mają także właściwości prozdrowotne przy chorobach układu krwionośnego. Naukowcy przekonują, że regularne picie soku z żurawiny zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia! Ten czerwony eliksir zdrowia polecany jest również seniorkom, cierpiącym na dolegliwości menopauzy.
Ponadto żurawina powinna być obowiązkowym produktem w diecie odchudzających się osób, ze względu na właściwości oczyszczające i skuteczne spalanie tłuszczu!
Żurawinowy koktajl
Składniki: pół szklanki żurawiny, szklanka jogurtu, łyżka zmielonego siemienia lnianego, łyżeczka miodu, 1/4 łyżeczki cynamonu, mięta lub melisa
Żurawinę umyj, odsącz i wrzuć do garnka, a następnie zalej szklanką ciepłej wody. Tak przygotowane owoce doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj. Przetrzyj, dodaj odrobinę cukry trzcinowego lub miodu. Zmiksuj, dodając jogurt naturalny. Na koniec dodaj siemię lniane i cynamon. Przelej do szklanki i włóż do lodówki na kilkanaście minut. Do dekoracji użyj mięty lub melisy, zamiast jogurtu możesz dodać kefir.
www.fit.pl