Dziś na świecie produkuje się mnóstwo czekoladowych pyszności, według przeróżnych przepisów. Mamy do wyboru czekolady mleczne, gorzkie, białe. Mało kto wie, że czekolada, zawierająca miazgę kakaową, tłuszcz kakaowy, cukier czy dodatki typu bakalie, pojawiła się na rynku 150 lat temu. Wcześniej czekolada była znana pod postacią napoju.
Największymi czekoladowymi łasuchami są Brytyjczycy. Przeciętny Anglik zjada przeciętnie 11 kilogramów czekolady rocznie.
Czekolada to nie tylko słodka przyjemność, ale również źródło cennych składników odżywczych. Gorzka czekolada jest najmniej kaloryczna. Jedna kostka zawiera 22 kcal, mleczna zawiera już 32 kcal, a biała nawet 50 kcal. Czekolada ciemna jest bogata w ,agnez, biała dostarcza organizmowi wapń.
Sekretna moc czekolady kryje się w całym bogactwie jej składników. Są to m.in.:
• FLAWONOIDY – jeden z najważniejszych składników, zawarty w ziarnie kakaowca (im ciemniejsza czekolada, tym go więcej). Flawonoidy mają silne działanie antyoksydacyjne i skutecznie neutralizują wolne rodniki, którym przypisuje się właściwości rakotwórcze. Czekolada jest więc sprzymierzeńcem w walce z rakiem. Ponadto flawonoidy zmniejszają ryzyko zmian niedokrwiennych w sercu.
• FENYLOALANINA – uczestniczy w wytwarzaniu serotoniny tzw. hormonu szczęścia, poprawiającego nasze samopoczucie.
• NIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE – naturalny składnik ziarna kakaowego, który (podobnie, jak flawonoidy) opóźnia zmiany miażdżycowe.
• CYNK I MAGNEZ – to cenne pierwiastki, których często brakuje w naszej codziennej diecie. Zawarte w czekoladzie są łatwo przyswajalne przez nasz organizm. Bogate w magnez ziarno kakaowca wspomaga prawidłowe działanie układu nerwowego. Kostka czekolady może więc ukoić skołatane nerwy po ciężkim dniu.
• CUKRY PROSTE – to najłatwiej przyswajalne źródło energii dla człowieka, nieocenione w sytuacjach dużego wysiłku, np. przy uprawianiu sportu.
• TŁUSZCZE – czekolada zawiera ich duże ilości, ale nie podnoszą one poziomu cholesterolu i nie szkodzą wątrobie.
• AFRODYZJAK – czekolada ma także właściwości stymulujące, co poniekąd tłumaczy zwyczaj obdarowywania ukochanej osoby słodkimi bombonierkami.
Ponadto, według analiz Europejskiego Stowarzyszenia Badań nad Wątrobą, ciemna czekolada zapobiega powstawaniu i rozwojowi marskości wątroby. Ziarno kakaowca działa też spowalniająco na pracę jelit, dzięki czemu czekolada jest stosowana jako doraźny lek na biegunki.
Dla miłośników czekolady, którzy chcieliby wydłużyć chwilę delektowania się jej wyjątkowym smakiem i aromatem doskonałym rozwiązaniem jest czekolada do picia lub kostka czekolady rozpuszczona w kubku ciepłego mleka. Przyjemność czekoladowego smaku trwa dłużej, a liczba dostarczonych organizmowi kalorii jest mniejsza w stosunku do kilku tradycyjnych kostek czekolady. Smacznego!
www.wellness.fit.pl
Czekolada – jedzmy na zdrowie
12 kwietnia obchodzony jest Dzień Czekolady – niekwestionowanej królowej słodyczy, pokusy, której nie mogą się oprzeć nawet najwytrwalsi w swoich dietetycznych postanowieniach. Pysznie intensywna, rozpływająca się w ustach, niebiańska, gorąca, z mlekiem, w tabliczkach, nadziewana…