EWG (Environmental Working Group) co roku publikuje listę 12 najbardziej skażonych pestycydami warzyw i owoców. W 2020 roku na liście znalazły się: truskawki, szpinak, jarmuż, nektarynki, jabłka, winogrona, brzoskwinie, wiśnie, gruszki, pomidory, seler naciowy i ziemniaki.
Jak przed zjedzeniem produktów przyniesionych ze sklepu lub targu zyskać pewność, że są one czyste, wolne od chemikaliów, zabrudzeń, bakterii, wirusów?
Sprawdź, jak dokładnie umyć warzywa i owoce!
1. Przede wszystkim zadbaj o higienę swoich rąk i czystość naczyń, w których przechowujesz owoce.
2. Myj owoce i warzywa zawsze bezpośrednio przed spożyciem.
3. Użyj specjalnego, naturalnego płynu do mycia owoców i warzyw ONLY ECO, który usuwa zanieczyszczenia biologiczne i chemiczne, działa antybakteryjnie, nie zmieniając smaku i zapachu produktów.
4. Osusz warzywa i owoce po umyciu papierowym ręcznikiem – wilgoć to idealne środowisko do rozwoju bakterii.