
Dbamy o czyste zlewy i blaty, ale jak twierdzi doktor Tierno, używamy do tego jednej rzeczy: gąbki. I to na tej gąbce możemy znaleźć resztki płynów, skumulowane bakterie wielu mikrobów (także e.coli i kałowe). Gąbka i ścierka to najbrudniejsze rzeczy w kuchni! Czyszcząc blat taką gąbką tak naprawdę rozprzestrzeniamy bakterie.
Jak zatem sprzątać? Tierno proponuje zanurzać gąbkę w roztworze wody i wybielacza przed jej użyciem. Dzięki temu prostemu i taniemu zabiegowi ochronimy nasze blaty, lodówki i powierzchnie kuchenne przed milionami bakterii. Starajmy się też suszyć gąbki - to zabija bakterie. Inny sposób - poddać gąbkę "kąpieli" mikrofalowej przez jedną, dwie minuty tygodniowo (wsadzamy gąbkę do naczynia z wodą i wstawiamy całość do mikrofali).
Beata Mąkolska
www.fit.pl