W odróżnieniu od wielu przekąsek dostępnych na rynku, pistacje są w pełni naturalną alternatywą i składają się wyłącznie z jednego składnika – orzecha pistacjowego. Dzięki temu należą do najczęściej polecanych przez dietetyków składników zdrowej diety.
Zawarte w pistacjach minerały, składniki odżywcze i witaminy, pozwalają uzupełnić braki w organizmie powstałe w trakcie intensywnego treningu. Obecna w nich witamina B, odgrywa podstawową rolę w metabolizmie, przyczyniając się do przetworzenia pożywienia w energię potrzebną osobom aktywnym.
Ponad 90% tłuszczu zawartego w pistacjach, to zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe. Ponadto, tłuszcz zawarty w pistacjach nie jest w całości przyswajany przez organizm, przez co kaloryczność tych orzechów jest w rzeczywistości mniejsza, niż dotychczas sądzono.
Zamiast pić napoje energetyzujące, wystarczy po wysiłku fizycznym zjeść garść pistacji i wypić szklankę wody – to naturalny sposób uzupełnienia elektrolitów utraconych podczas ćwiczeń.
Pistacje są jednymi z najbogatszych w błonnik orzechami. Regularne ich spożywanie w ilości ok. 25-35 gramów dziennie pomaga utrzymać zdrową wagę ciała, a także spowalnia trawienie, sprawiając, że czujemy się pełni na dłużej.