W starożytnym Rzymie uznawana była za zioło pełne oszustwa, prawdopodobnie ze względu na brak wymagań hodowlanych i wszechstronne zastosowanie, dziś święci triumfy na eleganckich przyjęciach, balach i podczas domowego party.
Rukola jest bardzo wartościowa dla organizmu rośliną. Zawiera witaminę A i C a także żelazo. I cynk co ciekawe rukola zawiera około 20 % białka roślinnego. Jej największym atutem jest także niska wartość energetyczna. Rukola to bardzo dietetyczna roślina - zawiera zaledwie 20 kcal na 100 gram, dlatego można ją dodawać praktycznie bez ograniczeń do wielu przekąsek i potraw.
Ponadto rukola pomaga w regulacji procesów trawiennych, zwalcza nadkwasotę i ułatwia trawienie cięższych dań.
Rukola jest warzywem, które świetnie nadaje się jako dodatek do zup, sałatek, owoców morza, pizzy, past. Zastępuje także bazylię, w niektórych odmianach pesto, ze względu na swój niepowtarzalny smak i zawartość olejków eterycznych.
www.wellness.fit.pl