Rukola, to niepozorne warzywo o wyrazistym, oleistym smaku, kruche i delikatne potrafi ożywić smak wielu potraw, ponadto to także cenne źródło witamin i minerałów - na zdrowie!  
fit.pl
2011-01-21 00:00
Udostępnij
Rukola -  zielone światło dla zdrowia
rukola salataRucola – to włoski termin tego ciekawego warzywa. W Polsce znana jest jako Rokietta Siewna. Rukola to liściasta roślina o aromatycznym zapachu i  lekko pikantnym smaku. Pochodzi z krajów śródziemnomorskich, ale doskonale czuje się także w naszym klimacie, choć rzadko gości w domowych ogródkach.

W starożytnym Rzymie uznawana była za zioło pełne oszustwa, prawdopodobnie ze względu na brak wymagań hodowlanych i wszechstronne zastosowanie, dziś święci triumfy na eleganckich przyjęciach, balach i podczas domowego party.

Rukola jest bardzo wartościowa dla organizmu rośliną. Zawiera witaminę A i C a także żelazo. I cynk co ciekawe rukola zawiera około 20 % białka roślinnego. Jej największym atutem jest także niska wartość energetyczna. Rukola to bardzo dietetyczna roślina - zawiera zaledwie 20 kcal na 100 gram, dlatego można ją dodawać praktycznie bez ograniczeń do wielu przekąsek i potraw.

Ponadto rukola pomaga w regulacji procesów trawiennych, zwalcza nadkwasotę i ułatwia trawienie cięższych dań.

Rukola jest warzywem, które świetnie nadaje się jako dodatek do zup, sałatek, owoców morza, pizzy, past. Zastępuje także bazylię, w niektórych odmianach pesto, ze względu na swój niepowtarzalny smak i zawartość olejków eterycznych.

www.wellness.fit.pl