
Inne badania koncentrowały się na przeciwutleniającym efekcie białka sojowego w diecie sportowców. Wiadomo, że tzw. stres oksydacyjny może doprowadzić do zmęczenia, a nawet uszkodzenia mięśni. Naukowcy dowiedli, że wśród osób uprawiających aerobik podczas trzytygodniowego programu, dieta sojowa przyczyniła się do poprawy wskaźnika TAS (całkowity status antyoksydacyjny), natomiast u osób korzystających z protein zawartych w produktach mlecznych indeks ten uległ zmniejszeniu.
Wiele innych badań klinicznych wskazuje także, że białko sojowe bezpośrednio obniża poziom cholesterolu we krwi. Ostatnie analizy wskazują, że zawarte w soi proteiny pozytywnie wpływają na stężenie cholesterolu w osoczu lipoprotein o niskiej gęstości. Według brytyjskich naukowców, może to zmniejszać ryzyko choroby serca o 10-15 proc. Ponadto, białko sojowe obniża stężenie trójglicerydów w surowicy od 5 do 10 proc. oraz zwiększa stężenie cholesterolu lipoprotein o wysokiej gęstości. Czynniki te mogą się także przyczynić się do zmniejszenia ryzyka choroby wieńcowej.
www.fit.pl