Znasz domowe sposoby walki z przeziębieniem i grypą? Oczywiście, gdy czujesz się niewyraźnie sięgasz po witamina C, czosnek, sok malinowy, rutynę, cynk
fit.pl
2010-12-16 00:00
Udostępnij
Zima bez przeziębień
Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne, działa przeciwutleniająco, ułatwia przyswajanie żelaza, bierze udział w syntezie hemoglobiny. Co ważne zimą - aktywizuje także nasz system immunologiczny, czyli pobudza wzrost i sprawność komórek odpornościowych typu T i B oraz innych białych ciałek krwi, które zwalczają atakujące nas mikroorganizmy.

Rutyna ma silne właściwości przeciwutleniające, dzięki którym osłania i przedłuża aktywność witaminy C, opóźniając jej utlenianie. Ma też zdolność uszczelniania i wzmacniania ścian naczyń, czego wynikiem jest zmniejszenie ich kruchości i przepuszczalności.

przeziebieni1

Czosnek działa silniej niż niektóre ze znanych antybiotyków. Zawdzięcza to allicynie - substancji, która ma właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne. Zażywanie czosnku jest także zalecane w przypadku problemów z krążeniem, ponieważ rozrzedza on krew, co ułatwia jej przepływ w organizmie. Codzienne spożycie choćby jednego ząbka powoduje znaczny wzrost odporności organizmu. Czosnek nie jest stosowany tylko profilaktycznie w celu uniknięcia infekcji, jest znakomity w walce z nią, gdy już trawi drogi oddechowe. Powoduje łatwiejsze odkrztuszanie zalegającej wydzieliny i zmniejsza pojawiające się uczucie duszności.

Nabłonek błon śluzowych jest naszą pierwszą linią obrony przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. Witamina A wzmacnia śluzówkę, dzięki czemu chroni nabłonek układu oddechowego przed drobnoustrojami. Duże ilości tej witaminy znajdują się w marchwi, brokułach, kapuście włoskiej, pomarańczach, grejpfrutach czy brzoskwiniach.

W podnoszeniu odporności ogromne znaczenie ma cynk. Broni nas przed przeziębieniem, grypą, zapaleniem spojówek, grzybicą i innymi infekcjami. Cynk zwiększa ilość białych krwinek, szczególnie limfocytów oraz przeciwciał komórkowych. Jego niedobór zwiększa się z wiekiem. Cynk znajdziemy w mięsie - drobiu, cielęcinie, młodej wołowinie czy króliku. Występuje też w maku, pestkach dyni i słonecznika, czosnku, cebuli, żółtkach jaj, orzechach, owocach morza, drożdżach, musztardzie ziarnistej, zielonych warzywach, twardych.

W soku z malin występuje kwas salicylowy - substancja używana m. in. do produkcji obecnego w aspirynie kwasu acetylosalicylowego, który ma właściwości napotne. Malinowe olejki eteryczne działają rozgrzewająco i antyseptycznie, co pomoże pokonać uciążliwe infekcje objawiające się gorączką. Bogactwo witamin obecne w soku z malin wzmacnia układ odpornościowy, co jest szczególnie ważne jesienią i zimą, kiedy najczęściej dopada nas grypa i katar.

To wszystkie składniki znajdziesz teraz w preparacie GrypoRutin, który jest dostępny w aptekach bez recepty.

www.fit.pl