Jak uniknąć świątecznego bólu brzucha?

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Stoły uginać się będą od słodkości i przysmaków, na które czekasz cały rok. Co zrobić, aby święta spędzić smacznie, ale bez bólu brzucha?  
fit.pl
2015-04-01 00:00
Udostępnij
Jak uniknąć świątecznego bólu brzucha?
Mniejsze porcje na talerzu

Nie nakładaj na talerz obfitych porcji, co pozwoli ci skosztować więcej potraw, ale nie spowoduje przy tym uczucia przejedzenia. Uczucie sytości pojawia się kilkanaście minut po posiłku, więc daj swojemu organizmowi czas, by przesłał odpowiednie informacje do mózgu.

Przerwy między posiłkami

Nie traktuj jedzenia jako maraton. Nie musisz wcale siedzieć przy stole i jeść 8 godzin non stop. Warto czasem wstać od stołu i wyjść na krótki spacer. Ta chwila odpoczynku jest zbawienna dla twojego żołądka. Często się uśmiechaj, napięcie mięśni twarzy i brzucha dobroczynnie wpływa na twój przewód pokarmowy.

Warzywa to podstawa

Święta Wielkanocne to czas, kiedy na stole królują sałatki warzywne i inne dodatki z warzyw. Śmiało więc po nie sięgaj, gdyż warzywa wpływają na usprawnienie trawienia i ochraniają przewód pokarmowy przed podrażnieniem.

Dobry wybór – ciemne pieczywo

Jeżeli na twoim talerzu pojawiają się ciężkostrawne dania, typu bigos, a ty nie wyobrażasz sobie nie sięgnięcia po chleb, wybierz ciemne pieczywo, które zawiera dużo błonnika, pełniącego w przewodzie pokarmowym funkcję szczotki, oczyszczając jelita i usuwając z nich niestrawione resztki pokarmowe oraz przyspiesza trawienie.

Dokładne przeżuwanie

W naszej ślinie znajduje się enzym, pomagający w trawieniu węglowodanów. Aby jego aktywność wzrosła, pokarm musi być dobrze rozdrobniony i odpowiednio zwilżony. W ślinie znajdują się także substancje, chroniące układ pokarmowy, niszczące szkodliwe bakterie czy neutralizujące kwasy znajdujące się w jedzeniu. Połykanie dużych kęsów to zbrodnia przeciwko naszemu żołądkowi, który przypomina o swoim istnieniu bólem.

Ważne przyprawy

sniadanie-wielkanocnePrzyprawy mają nie tylko wpływ na poprawienie smaku potraw, ale również pomagają w trawieniu. Dlatego przygotowując posiłki świąteczne śmiało po nie sięgaj. Zastosowanie przypraw w przypadku przygotowywania takich potraw jak kapusta czy groch spowoduje, że będą one lżej strawne.

Woda do posiłku

Do popicia posiłku warto wybrać niegazowaną wodę mineralną. Pamiętajmy, że napoje gazowane znacznie zaostrzają apetyt. Woda pita między posiłkami bardzo dobrze poradzi sobie z ciężkostrawnymi potrawami, powodując jednocześnie że zjesz mniej. Zielona herbata wypita po obiedzie uspokoi błonę śluzową żołądka, ułatwiając trawienie i pomagając przy zaparciach.

Zioła na ratunek

Jeżeli po świątecznym śniadaniu czy obiedzie czujesz się źle, odczuwasz ból brzucha przygotuj sobie ziołową herbatkę. Zbawienny wpływ na trawienie ma mięta, rumianek czy koper włoski. Zioła doskonale i w miarę szybko uregulują pracę układu pokarmowego. W przypadku bólów brzucha zażyj krople żołądkowe lub ziołowe tabletki łagodzące podrażnienie wątroby.

www.zdrowie.fit.pl