Oto domowe sposoby, wspomagające pracę jelit:
- dieta bogata w błonnik, którego najwięcej znajdziesz w otrębach, grochu, bobie, fasoli i malinach
- należy pić dużo płynów, najlepiej wody mineralnej, lekarz zalecają spożywać 2,5 litra wody dziennie
- przy zaparciach wskazane są lekkie zupy, unikanie zabielanych i zagęszczanych zup
- na czczo pij szklankę kefiru, zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego
- zamiast czarnej herbaty, zaparz zieloną lub czerwoną herbatę
- na śniadanie zjedz zupę mleczną z płatkami owsianymi lub ryżem
- jedz więcej kaszy gryczanej lub jęczmiennej
- wieczorem wypij wodę z miodem
- zamiast słodyczy jedz suszone śliwki, morele figi, można je rano namoczyć, wieczorem zjeść owoce, a wodę wypić
- jedz przeciery owocowe
- do codziennego menu wprowadź więcej świeżych warzyw i owoców
- posiłki jedz o stałych porach, małymi kęsami, dokładnie przeżuwając
- nie najadaj się przed snem
Unikaj!
- jedzenia typu fast ford
- ciężkostrawnych i tłustych posiłków
- słodyczy, zwłaszcza czekolady
- pieczonego i smażonego mięsa
- białego pieczywa
Choć zaparcia nie są chorobą, mogą sygnalizować nieprawidłowości w funkcjonowaniu naszego organizm, których nie można bagatelizować.