Bóle stawów i mięśni, krwawienie, wypadanie włosów to tylko niektóre schorzenia jakie grożą nam na skutek niedoboru witamin
fit.pl
2012-01-13 00:00
Udostępnij
Za mało witamin?
Witaminy w rozwoju organizmu i jego bezawaryjnym funkcjonowaniu odgrywają rolę pierwszoplanową. Ich udział w wielu ważnych procesach jest niezbędny, bez względu na nasz wiek i płeć. Sami musimy zadbać o ich dostarczenie, ponieważ organizm ich nie produkuje lub robi to w minimalnej ilości. Stąd krok do hipowitaminozy, czyli deficytu witamin w organizmie, co spowodowane jest ubogą w określone składniki dietą. Niedobór zestawu witamin daje się we znaki zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony.



Niedostatek produktów, które są najcenniejszym źródłem witamin i minerałów wpływa niekorzystnie na stan naszego zdrowia, samopoczucia, a także na urodę. Niewystarczająca ilość witamin prowadzi do poważnych zakłóceń w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Ucierpieć może na tym praca serca, wątroba, naczynia krwionośne i nerki, a także wzrok, zęby, skóra, kości, włosy, mięśnie, paznokcie. Na nic drogie kosmetyki do pielęgnacji cery i wizyty u kosmetyczki, jeśli nie zadbamy o dostarczenie zestawu niezbędnych witamin od wewnątrz.
[-------]

Brak poszczególnej witaminy charakteryzuje się innymi przypadłościami:

Witamina A – (marchewka, brukselka, jaja) – zaburzenia widzenia, zahamowanie wzrostu, cienkie włosy, słabe paznokcie, sucha skóra, zapalanie dziąseł
Witamina B1 –(drożdże, pestki słonecznika, kasza gryczana) zakłócenia w procesie trawienia, niewydolność krążenia, zaburzenia pamięci i koncentracji
Witamina B2- (drożdże, migdały, jaja) spadek masy ciała, tworzenia się zajadów, zapalenie spojówki, przekrwienie błon śluzowych, światłowstręt
Witamina B6- (ryby, banany, orzechy) podatność na infekcje, stany zapalne skóry, zapalenie błony śluzowej jamy ustnej, obfita potliwość
Witamina C - (cytrusy, papryka, natka pietruszki)- niska odporność, wolniejsze goje się ran, zmęczenie, wypadanie włosów i zębów, krwawienie, apatia, brak apetytu, szkorbut
Witamina D - (ryby, tran, jaja, mleko, ser) powoduje krzywicę, bezsenność, krótkowzroczność, nerwicę, depresję
Witamina E (rośliny, z których otrzymuje się olej, warzywa liściaste) – miażdżyca, choroby serca i układu krążenia, osłabienia koncentracji, bezpłodność, dystrofia
Witamina K – (warzywa kapuściane, sery) – krwotoki, zaburzenia wydzielania żółci.

1

Grupy osób, które narażone są na niedobór witamin
- dzieci w okresie dojrzewania
- kobiety w ciąży
- matki karmiące
- noworodki i niemowlęta
- osoby na rygorystycznych dietach
- sportowcy
- pracownicy fizyczni
- chorzy, u których leki mogą zakłócać wchłanianie witamin
- kobiety przyjmujące przez długi czas tabletki antykoncepcyjne
- seniorzy
- alkoholicy
- palacze

One tego potrzebują:
Zęby i dziąsła – potrzebują witaminy A,C i D
Mięśnie – uzależnione są od witaminy z grupy B i E
Skóra – dba o nią witamina A, E i D
Oczy – sprzyja im witamina A i B6
Płuca witaminy A i E
Serce- witamina B1 i E

Choć niedobory witamin można uzupełniać farmakologicznie, to głównym ich źródłem powinna być dieta. Suplementy diety, czyli preparaty witaminowe mogą pełnić funkcję dodatku do codziennego menu. Jeśli zadbasz o to, by na twoim talerzu znalazły się produkty zbożowe, nabiał, ryby, a przede wszystkim warzywa i owoce, hipowitaminozą nie musisz się przejmować. Zdrowe i urozmaicone żywienie, nie tylko chroni nas przed wieloma dolegliwościami, ale sprzyja naszej figurze.

www.fit.pl