Kasza ta idealnie komponuje się z daniami mięsnymi, gulaszami czy sosami grzybowymi. Ze zmielonej kaszy można wypiekać chleb, placki i ciasta – przeznaczone szczególnie dla tych, którzy powinni unikać glutenu. W połączeniu z białym serem i warzywami stanowić będzie świetny farsz do naleśników i pierogów. Można robić z niej również kotlety oraz faszerować nią warzywa.
Racuchy z kaszy gryczanej (autorka: Anna Gorgol / @cossiegotuje)
SKŁADNIKI (na ok. 10 sztuk):
• 100 g kaszy gryczanej
• 1 jajko
• 1 łyżka mąki
• 50 g sera żółtego
• Sól
• 1 ząbek czosnku
• olej
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy. Do wystudzonej kaszy dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce ser, mąkę i całość doprawiamy do smaku solą. Masę dokładnie mieszamy. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z obu stron do zrumieniania. Podajemy
z ulubionymi dodatkami. Idealnie komponują się np. z sosem pieczarkowym.
Placki z kaszy gryczanej z twarogiem i dymką (autorki: Alaantkoweblw / @alaantkoweblw)
SKŁADNIKI:
• 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
• 2 szklanki wody
• 100 g twarogu tłustego
• 5 łodyżek szczypiorku z dymką
• 2 jajka
• 2 kopiaste łyżki mąki orkiszowej/pszennej
• szczypta pieprzu
• szczypta soli
• olej do smażenia
Przygotowujemy dużą patelnię, garnek i miskę. Zagotowujemy wodę w garnku, wsypujemy do niej kaszę, zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 15 min. Wyłączamy palnik i zostawiamy kaszę pod przykryciem jeszcze 5 min., a następnie ją studzimy. Siekamy szczypiorek i dymkę. W misce rozgniatamy twaróg widelcem, dodajemy jajka i łączymy ze sobą. Dodajemy kaszę, mąkę, szczypiorek, dymkę i przyprawy. Mieszamy wszystko, by składniki się połączyły. Rozgrzewamy olej na patelni, nakładamy masę i smażymy placki do zrumienienia z obu stron. Podajemy z sosem, np. jogurtowym.
Pierogi z kaszą gryczaną i serem (autorka: Anna Gorgol / @cossiegotuje)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
• 300 g mąki pszennej
• 1 jajko
• 125 ml gorącej wody
• 20 g roztopionego masła
• sól
Farsz:
• 100 g kaszy gryczanej
• 500 g sera białego półtłustego
• sól
Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy gorącą wodę oraz dodajemy jajko, roztopione masło i sól. Wszystko zagniatamy mikserem lub ręcznie ok. 10 min. Gotowe ciasto chowamy w woreczek i wkładamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie gotujemy kaszę (trochę dłużej niż zwykle, aż lekko się rozgotuje). Do ugotowanej kaszy dodajemy ser. Jeśli masa jest mało lepiąca, można wbić do niej jedno jajko. Całość solimy do smaku. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy je i wykrajamy szklanką okręgi. Małą łyżeczką nakładamy na nie farsz
i lepimy pierogi. Gotujemy je we wrzącej, osolonej wodzie ok. 3 min. od wypłynięcia.
Zupa krem buraczana z podwójnie prażoną kaszą gryczaną (autorka: Czarna Wisienka / @czarna.wisienka)
SKŁADNIKI (na 7 porcji):
• 70 g kaszy gryczanej
• 1 kg buraków
• 2 czerwone cebule
• 2 marchewki
• 2 ząbki czosnku
• 2 l bulionu warzywnego
• 2 łyżki oleju
• 2 liście laurowe
• 2 ziela angielskie
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• 1/5 łyżeczki papryki ostrej
• 1/5 łyżeczki papryki wędzonej
• sól do smaku
Do rondelka wsypujemy kaszę gryczaną. Zalewamy ją 2 szklankami wody, a następnie gotujemy przez ok. 7 min. Ugotowaną kaszę całkowicie studzimy. Buraki, marchewkę, cebulę i czosnek obieramy, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypujemy solą. Pieczemy ok. 40 min. w 200 st. C. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy upieczone warzywa, a następnie podsmażamy przez 3-4 min. Całość zalewamy bulionem. Dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą, paprykę wędzoną, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy przez 10 min. Wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie, a następnie blendujemy całość na gładko. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą do smaku. Przestudzoną kaszę wsypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię. Prażymy, aż stanie się chrupiąca i bardziej brązowa. Gotową zupę podajemy z podwójnie prażoną kaszą gryczaną.
Papryka faszerowana kaszą gryczaną, kurczakiem i cukinią (autorka: Tysia Gotuje / @tysiagotuje.pl)
SKŁADNIKI (na 5 faszerowanych papryk):
• 5 dużych papryk
• 200 g kaszy gryczanej
• 150 g piersi z kurczaka
• 1 cebula
• 1 mała cukinia
• 2 ząbki czosnku
• 1 puszka krojonych pomidorów
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• po 1 łyżeczce: czerwonej słodkiej papryki, ziół prowansalskich, przyprawy do kurczaka
• pieprz i sól do smaku
• 50 g tartej mozzarelli
• natka pietruszki do dekoracji
• 2 łyżki oleju rzepakowego
Kaszę gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Filet z kurczaka i cebulę kroimy w mniejszą kostkę. Czosnek siekamy w drobne talarki, cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Następnie dodajemy czosnek, mięso i przyprawy. Całość przesmażamy, aż kurczak będzie złocisty. Następnie na patelnię dodajemy cukinię, chwilę smażymy i dokładamy pomidory krojone z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Zagotowujemy i dusimy ok. 5 minut. Doprawiamy do smaku i na koniec do sosu wsypujemy ugotowaną kaszę. Paprykom odcinamy górną część, pozbawiamy je gniazda nasiennego i wypełniamy farszem, po czym nakładamy górną część i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C na 25 min. Po tym czasie ściągamy paprykową czapeczkę, farsz posypujemy tartą mozzarellą i zapiekamy przez kolejne 10 min. Paprykę podajemy z ulubionymi dodatkami.