Naukowcy z Harvard Medical School opracowali wykaz jedenastu pokarmów, które obniżą poziom cholesterolu we krwi
fit.pl
2010-04-19 00:00
Udostępnij
Aby obniżyć cholesterol
Niezwykle ważna jest to czym się odżywiamy, ma to przecież znaczący wpływ na nasze zdrowie. Badacze z Harvard Medical School rekomendują jedenaście pokarmów, które ułatwią obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.

Nowo opublikowana lista zawiera rodzaje pożywienia, które na różne sposoby jest w stanie obniżać poziom cholesterolu. Niektóre z tych pokarmów dostarczają rozpuszczalny błonnik, który wiąże cholesterol i jego prekursory w układzie trawiennym oraz powoduje wydalenie ich z organizmu zanim przedostaną się do krwioobiegu. Inne zaopatrują nasz organizm w wielonienasycone kwasy tłuszczowych, które bezpośrednio obniżają poziom LDL, a jeszcze inne zawierają sterole i stanole roślinne blokujące wchłanianie cholesterolu.

Oto opisywane zestawienie:
1. Płatki owsiane
2. Produkty pełnoziarniste
3. Fasola
4. Bakłażan i ketmia jadalna
5. Orzechy
6. Oleje roślinne
7. Jabłka, winogrona, truskawki i owoce cytrusowe
8. Żywność wzbogacone w sterole i stanole
9. Soja
10. Tłuste ryby
11. Suplementy z błonnikiem

Gdy mamy zdecydować, co wybrać na dany posiłek, warto pamiętać o szerokich możliwościach, radzą naukowcy z Harvard Medical School. Powinniśmy jeść różnorodne produkty z listy tych, które zwalczają cholesterol, a w konsekwencji zmniejszają ryzyko chorób serca.

www.fit.pl