Niezwykle ważna jest to czym się odżywiamy, ma to przecież znaczący wpływ na nasze zdrowie. Badacze z Harvard Medical School rekomendują jedenaście pokarmów, które ułatwią obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
Nowo opublikowana lista zawiera rodzaje pożywienia, które na różne sposoby jest w stanie obniżać poziom cholesterolu. Niektóre z tych pokarmów dostarczają rozpuszczalny błonnik, który wiąże cholesterol i jego prekursory w układzie trawiennym oraz powoduje wydalenie ich z organizmu zanim przedostaną się do krwioobiegu. Inne zaopatrują nasz organizm w wielonienasycone kwasy tłuszczowych, które bezpośrednio obniżają poziom LDL, a jeszcze inne zawierają sterole i stanole roślinne blokujące wchłanianie cholesterolu.
Oto opisywane zestawienie:
1. Płatki owsiane
2. Produkty pełnoziarniste
3. Fasola
4. Bakłażan i ketmia jadalna
5. Orzechy
6. Oleje roślinne
7. Jabłka, winogrona, truskawki i owoce cytrusowe
8. Żywność wzbogacone w sterole i stanole
9. Soja
10. Tłuste ryby
11. Suplementy z błonnikiem
Gdy mamy zdecydować, co wybrać na dany posiłek, warto pamiętać o szerokich możliwościach, radzą naukowcy z Harvard Medical School. Powinniśmy jeść różnorodne produkty z listy tych, które zwalczają cholesterol, a w konsekwencji zmniejszają ryzyko chorób serca.
www.fit.pl