Bakłażan zapiekany z kaszą kus kus

fit.pl
2012-11-22 00:00
Udostępnij
 

Bakłażan zapiekany z kaszą kus kus
Ilość porcji: -
Składniki:
- 1 duży bakłażan 
- 5 suszonych pomidorów 
- 4 suszone śliwki 
- 3 łyżki natki pietruszki 
- 1 jajko 
- 100 g kaszy kus kus 
- sok z cytryny 
- parmezan
 
dip z awokado
Przygotowanie:
Bakłażany przekroić wzdłuż, wydrążyć łyżką zostawiając ścianki o grubości 1 cm, miąższ zachować. Wydrążonego bakłażana skropić lekko sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Pietruszkę, pomidory, śliwkę i miąższ bakłażana zmiksować blenderem. Kus kus zalać gorącą wodą i odczekać 5 minut aż spęcznieje. Kus kus połączyć ze zmiksowaną masą, dodać jajko, doprawić solą i pieprzem. Wydrążonego bakłażana obficie wypełnić przygotowanym nadzieniem i ułożyć w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu. Posypać lekko startym parmezanem. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut.
Dodane przez: PomidoriBazylia