Bakłażan zapiekany z kaszą kus kus |
|
Ilość porcji: - | |
Składniki: - 1 duży bakłażan - 5 suszonych pomidorów - 4 suszone śliwki - 3 łyżki natki pietruszki - 1 jajko - 100 g kaszy kus kus - sok z cytryny - parmezan |
|
Przygotowanie: Bakłażany przekroić wzdłuż, wydrążyć łyżką zostawiając ścianki o grubości 1 cm, miąższ zachować. Wydrążonego bakłażana skropić lekko sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć. Pietruszkę, pomidory, śliwkę i miąższ bakłażana zmiksować blenderem. Kus kus zalać gorącą wodą i odczekać 5 minut aż spęcznieje. Kus kus połączyć ze zmiksowaną masą, dodać jajko, doprawić solą i pieprzem. Wydrążonego bakłażana obficie wypełnić przygotowanym nadzieniem i ułożyć w natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu. Posypać lekko startym parmezanem. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut. |
|
Dodane przez: PomidoriBazylia |