Domowy przepis na czosnek marynowany

Czosnek marynowany to prawdziwy przysmak, dodatek do wielu dań oraz lekarstwo na przeziębienie. Czy wiesz, że nie musisz kupować gotowego produktu? Bardzo łatwo przygotujesz go w domu.
fit.pl
2012-10-02 00:00
Udostępnij
Domowy przepis na czosnek marynowany
Czosnek marynowany
Ilość porcji: 1
Składniki:
20 główek czosnku, liście laurowe, gorczyca, zioła prowansalskie.
Zalewa:
Zagotować: 1,5 szklanki wody, 125g cukru, 2 łyżki soli, 2 szklanki octu winnego.
lekkie lazanki
Przygotowanie:
Czosnek obrać ze skórki i podzielić na pojedyncze ząbki. Sparzyć wrzątkiem, osączyć i układać w słoiki. Do każdego słoika włożyć liść laurowy, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich i gorczycę. Zalać zalewą, zamknąć. Pasteryzować 20 minut.
Czosnek przetworzony, np. marynowany należy traktować raczej jako przystawkę do potrawy. Wysoka temperatura pasteryzacji, wpływ octu z zalewy powodują, że czosnek traci wiele swoich cennych właściwości, ale wciąż wspaniale smakuje.
Dodane przez: Poradnia FIT.PL
Żródło: