Czosnek marynowany | |
Ilość porcji: 1 | |
Składniki: 20 główek czosnku, liście laurowe, gorczyca, zioła prowansalskie. Zalewa: Zagotować: 1,5 szklanki wody, 125g cukru, 2 łyżki soli, 2 szklanki octu winnego. |
|
Przygotowanie: Czosnek obrać ze skórki i podzielić na pojedyncze ząbki. Sparzyć wrzątkiem, osączyć i układać w słoiki. Do każdego słoika włożyć liść laurowy, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich i gorczycę. Zalać zalewą, zamknąć. Pasteryzować 20 minut. Czosnek przetworzony, np. marynowany należy traktować raczej jako przystawkę do potrawy. Wysoka temperatura pasteryzacji, wpływ octu z zalewy powodują, że czosnek traci wiele swoich cennych właściwości, ale wciąż wspaniale smakuje. |
|
Dodane przez: Poradnia FIT.PL | |
Żródło: |