Fit obiady - 5 najlepszych pomysłów na wiosenny obiad

Fit obiady są Twoją zmorą? Chciałabyś jeść zdrowiej, ale nie masz kompletnie pomysłu, co przygotować? Prezentujemy pięć przepisów na fit obiady, które są łatwe, szybkie, zdrowe i pożywne
2019-05-22 00:00
Udostępnij
Fit obiady - 5 najlepszych pomysłów na wiosenny obiad

Fit obiady wcale nie muszą być trudne do przygotowania. Ba nawet nie muszą być drogie. Wystarczy kilka prostych tricków, by cieszyć się zdrowym i smacznym obiadem, nie tylko w wersji wege.

Fit obiady - Zielone naleśniki z jarmużem, fetą i ciecierzycą

Składniki:
Ciasto:

  • 80 g Szpinaku młodego
  • 1 jajko
  • 400 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • szczypta soli

Farsz:

  • 300 g Jarmużu
  • ½ szklanki gotowanej na parze ciecierzycy
  • 150 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól i pieprz – wedle uznania

Wykonanie:
Liście młodego szpinaku zblendować dokładnie z mlekiem i mąką na aksamitną masę. Dodać jajko oraz olej i wymieszać. Po uprzednim rozgrzaniu lekko natłuszczonej patelni smażyć naleśniki na małym ogniu z obu stron.

Na oleju rzepakowym podsmażyć jarmuż aż zmniejszy swoją objętość. Następnie należy dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i ciecierzycę. Do przestudzonego farszu dosypać pokruszony ser feta. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Usmażone wcześniej naleśniki wypełnić farszem i zwinąć w koperty. Smacznego!

Fit obiady - kremowa zupa fit z prażonymi nasionami

fitobiad

Składniki (4-6 porcji):

  • 1 brokuł (standardowa waga 500 g)
  • 250 g szpinaku mrożonego
  • 1 średnia cukinia zielona
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • nasiona słonecznika
  • nasiona dyni
  • 2 łyżki oleju
  • jogurt grecki (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy (opcjonalnie)
  • 4 listki laurowe
  • 6 nasionek ziela angielskiego
  • cząber (najlepiej świeży) do smaku
  • kilka kosteczek chudego bekonu (opcjonalnie)

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku z grubym (nieprzywierającym) dnem rozgrzewamy olej Rapso i na średnim ogniu lekko podpiekamy ziemniaki wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek oraz 2 łyżki nasion słonecznika. Całość smażymy kilka minut, aż do zeszklenia się cebuli. Wyciągamy liście laurowe oraz ziele angielskie.

Brokuła myjemy, kroimy i przekładamy do garnka z ziemniakami. Dodajemy pokrojoną cukinię (jeśli trzeba to usuwamy nasiona) oraz szpinak. Zalewamy wrzątkiem tak, aby praktycznie w całość zanurzyć warzywa. Garnek przykrywamy i gotujemy zawartość do czasu uzyskania odpowiedniej miękkości warzyw (ok. 10-12 minut).

Dodajemy cząber i całość blendujemy. Doprawiamy do smaku. Jeżeli zupa wydaje się być zbyt gęsta, można ją rozcieńczyć ewentualnie wodą.

Łyżkę nasion słonecznika, nasion dyni oraz kilka kosteczek bekonu delikatnie podsmażamy.

Zupę podajemy wraz z nasionami i bekonem oraz ewentualnie kleksem jogurtu greckiego.

Fit obiady - Makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem

fit-obiady

Składniki:

  • 80 g pełnoziarnistego makaronu penne
  • 150 g mrożonego szpinaku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 1 garść świeżych ziół (dowolne)
  • szczypta chilli

Ugotuj makaron, a szpinak rozmroź. Na rozgrzaną oliwę wrzuć czosnek, dodaj szpinak i zioła. Podsmaż kilka minut i zmieszaj z makaronem. Posyp serem.

Fit obiady - faszerowany bakłażan

fit-obiady-pomysly_1

Składniki:

  • Bakłażan
  • Pomidory krojone bez skórki marki Sandra
  • Papryka czerwona
  • Kasza pęczak
  • Cebula
  • Natka pietruszki
  • Odrobina oleju
  • Sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Bakłażana przekrawamy wzdłuż i wydrążamy jego wodnistą część (tę z pestkami). Posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na 15 minut. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju razem z ugotowaną kaszą. Paprykę myjemy i kroimy w drobną kostkę. Łączymy z odsączonymi pomidorami. Podsmażamy do momentu aż papryka zmięknie, doprawiamy solą i pieprzem. Bakłażana osuszamy ręcznikiem papierowym (po posypaniu go solą powinien puścić wodę). Nakładamy warstwę kaszy z cebulką i na to warstwę pomidorów z papryką. Zapiekamy przez ok. 20 minut – do momentu, aż bakłażan zmięknie. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Fit obiady - Pikantna zupa z groszku

fit-obiad-zupa

Składniki:

  • 1 puszka zielonego groszku
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • ½ łyżki kolendry
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 garść pestek prażonego słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy przez około 4 minuty cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek, starty imbir i drobno posiekaną papryczkę chili. Następnie dodajemy odcedzony groszek i smażymy kolejne 4 minuty. Po upływie tego czasu wszystkie składniki zalewamy bulionem warzywnym, doprawiamy solą i pieprzem oraz gotujemy, aż groszek zrobi się miękki, czyli około 10 minut. Gdy zupa lekko ostygnie miksujemy ją za pomocą blendera. Gotowy krem podajemy z kolendrą i pestkami prażonego słonecznika.