Gnocchi z pomidorami, bazylią i mozzarellą | |
Ilość porcji: | |
Składniki: Składniki: Gnocchi: • 1 kg ziemniaków • łyżka masła • 2 szklanki mąki • 2 jajka. Sos: • 1 puszka pomidorów • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki tartego parmezanu • 2 łyżki oliwy • sól • pieprz • opakowanie mazzarelli w kulkach • 1/2 pęczka bazylii |
|
Przygotowanie: Gnocchi: Ziemniaki obierz i ugotuj. Utłucz, wymieszaj z jajkami, mąką i masłem. Wyrób, wyłóż na stolnicę, uformuj wałeczki. Pokrój je na małe kawałki. Każdy kawałek spłaszcz widelcem tak, aby odcisnęły się paski. Gotuj partiami w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Sos: Na rozgrzanej oliwie usmaż cebulę. Dodaj pomidory z puszki, posól i popieprz. Całość gotuj na wolnym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Ważne jest, aby sos długo się gotował, ponieważ musi on zabarwić intensywnie oliwę na czerwono. Gnocchi udekoruj kuleczkami mozzarelli i listkami świeżej bazylii. |
|
Dodane przez: olik18 |