Serek mascarpone – właściwości
Delikatny, kremowy serek w białym lub lekko żółtym odcieniu. Wyjątkowo pyszny i doskonały do wszelkiego typu ciast i deserów. Pochodzi z Włoch, a tradycja jego produkcji sięga XVI wieku. Regionem, z którego pochodzi jest Lombardia, położona w północnych Włoszech. Obecnie produkuje się go Lodi, Abbiategrasso, Como i Lecco.
Dawniej był wytwarzany jedynie jesienią i zimą, w niewielkich porcjach sprzedawanego go na wagę w materiałowych woreczkach. Obecnie proces technologiczny jest bardzo unowocześniony, dlatego mascarpone możemy się cieszyć, również w Polsce i to przez cały rok.
Początkowo do produkcji tego sera używana była śmietana zostająca po wytworzeniu parmezanu. Współcześnie mascarpone wytwarza się z mleka krów, które odżywiane są mieszanką ziół, kwiatów i traw, aby konsystencja jak i smak serka była wyjątkowa. Ser produkuje się w czasie dość długiego procesu, odwirowywania śmietanki z mleka krowiego, które następnie się podgrzewa, dodaje substancje zagęszczające – zazwyczaj kwasek cytrynowy. Małe grudki, które powstają wylewa się na płótno, odsącza serwatkę i pozostawia ser do dojrzewania. W tym czasie masę serową nieustannie się miesza, co wpływa na jej delikatną konsystencje i nieregularność.
Mascarpone posiada bardzo dużo wapnia, który jest nieustannie wypłukiwany z naszych kości przez kawę, stres oraz złą dietę. Posiada też dużo tłuszczu, o czym muszą pamiętać osoby przebywające na diecie. Nie trzeba go sobie odmawiać, jednak zamiast zjadać słodki deser z mascarpone, lepiej wybrać delikatne kanapki z tym serkiem, ponieważ miękka i delikatna konsystencja kusi wspaniałym smakiem.
Zastosowanie serka
Mascarpone można używać do wielu dań, zarówno na słodko jak i na słono. Idealnie nadaje się do deserów, również tych zdrowych, może być uzupełnieniem koktajli owocowych, dodatkiem do galaretek lub biszkoptów z owocami, albo nadzieniem do rurek z kremem.
Świetnie się sprawdzi, również w sosach do mięs i warzyw, dobrze komponuje się z kurczakiem, pieczarkami, suszonymi pomidorami. Takie danie dobrze smakuje z makaronem lub ryżem. Ciekawym zastosowaniem będzie użycie serka do zapiekanek lub past kanapkowych np. z rzodkiewką, szczypiorkiem i świeżym koperkiem, albo łososiem. Warto pamiętać, że mascarpone to ser świeży, dlatego po otwarciu pudełka należy go szybko zjadać, ze względu na pojawiający się proces kwaśnienia.
Włoska kuchnia znalazła mu wiele zastosowań, im mniej składników w danej potrawie, tym bardziej mascarpone pokaże nam swój wyrafinowany smak.
Przepisy z serkiem mascarpone
Klasycznym i jednym z najbardziej popularnych dań z mascarpone (http://www.mlekoma.pl/produkty/mascarpone/) jest deser tiramisu. Niestety dla osób dbających o linię jest on bardzo kaloryczny, dlatego warto przygotować jego lżejszą wersję, co jest bardzo proste. Musimy jedynie zrezygnować z cukru oraz jajek, które często dodawane są do tiramisu. Na dwie porcje przygotuj:
- 8 herbatników,
- 100 g serka mascarpone,
- starta gorzka czekolada,
- rozpuszczone 2 łyżeczki kawy zbożowej lub rozpuszczalnej,
W szklankach lub pucharkach układamy warstwami herbatniki nasączone kawą, następnie porcję serka mascarpone, posypujemy czekoladą, na to układamy drugą warstwę wszystkich składników, tak, aby na wierzchu znalazła się gorzka czekolada.
Deser, w tej wersji będzie bardziej łaskawy dla wagi, a dzięki temu nie pozbawimy się przyjemności kosztowania wyśmienitego włoskiego specjału. Będąc na diecie nie musimy rezygnować całkowicie z mascarpone, jednak lepiej desery lub dania przygotować samodzielnie w domu, niż delektować się słodkościami w restauracjach, ponieważ wtedy nie mamy kontroli na tym ile cukru, soli lub innych poprawiaczy smaków dorzucono do naszych potraw. Jeśli boimy się o dodatkowe kilogramy możemy wykorzystywać mascarpone do koktajli owocowych pitych po treningu lub w postaci past kanapkowych na odżywcze i pełnowartościowe śniadanie.