Idziesz na karnawałową prywatkę. Jak ją spędzić, żeby nie żałować? Co jeść, żeby się nie pochorować?
Na balach karnawałowych stoły uginają się od jedzenia. Wiele rzeczy kusi wyglądem, zapachem i niepowtarzalnym smakiem…
Jeść, czy nie jeść
Oczywiście jeść. Podczas zabawy i szybkiego tańca organizm spala wiele energii. Aby dobrze funkcjonować przez całą noc i nie odczuwać zmęczenia trzeba zapewnić stały dopływ energii do ustroju. Oczywiście należy pamiętać także o systematycznym uzupełnianiu płynów i najbezpieczniejszej tej nocy – wodzie mineralnej. Niestety bardzo często w czasie zabawy zapominamy o zasadach zdrowego żywienia i próbujemy wszystkiego po kolei. Potem nasz żołądek cierpi i część zabawy spędzamy za stołem z marsową miną. Jak tego uniknąć?
Wybieraj z głową
Pamiętaj, żeby wybierać potrawy z głową. Nie próbuj wszystkiego na raz. Noc jest długa i na pewno wystarczy potraw do rana. Pamiętaj też, że dania, które stały na stole przez 10 godzin w temperaturze pokojowej, nie zawsze są bezpieczne dla naszego organizmu. Dlatego, gdy już wkładasz sobie coś na talerz dokładnie przyjrzyj się smakowitemu kąskowi. Jeśli nie wzbudza twojego zaufania z jakiegokolwiek powodu: posiada nietypowy zapach lub kolor, zrezygnuj z jego spożycia.
[-------]
Raczej unikaj... (Bomba z opóźnionym zapłonem)
Najbardziej niebezpieczne na nocnych imprezach są sałatki z sosami, wędliny, tatar z jajem, galantyny (galarety), jaja w majonezie i ciasta z kremami. W tych smakołykach najszybciej rozwijają się drobnoustroje mogące wywołać zatrucia pokarmowe. Bez niepokoju o swoje zdrowie możesz zjeść zupy na ciepło, mięsa pieczone podawane na zimno i ciepło z przystawkami, przekąski ze śledzi, pieczywo, barszczyk z krokietem, kruche ciasta i owoce.
Uwaga napoje wyskokowe
Wszystkim wszem i wobec znane są skutki przedawkowania alkoholu. Każdy wie, ile alkoholu może spożyć, aby następnego dnia normalnie funkcjonować i ominąć przykre skutki picia... Wybierając się na imprezę warto pamiętać, że alkohol w tzw. drinkach, czyli w połączeniu z sokami owocowymi, warzywnymi, syropem cukrowym, coca-colą ma to do siebie, że nie czuć efektów upojenia od razu, tylko po pewnym czasie. Władza w nogach ginie dopiero po wypiciu pewnej porcji takich specjałów. Efekt zawirowania w głowie nieco złagodzi gorąca herbata lub kawa, ale koniecznie z dużą ilością cukru.
Zrób to sam
Jeśli organizujesz imprezę karnawałową dla znajomych w domu, jesteś w o tyle lepszej sytuacji, że samodzielnie decydujesz o menu na tę wyjątkową noc. Przygotowując dania pamiętaj, aby były delikatne i wygodne w jedzeniu. Porcje powinny być na tyle małe, aby umożliwić jedzenie przy tzw. szwedzkim stole. Na stojąco, przy barku, bez zasiadania przy suto zastawionym stole. Organizując przyjęcie zadbaj też o osoby nie jedzące mięsa i podaj np. sałatkę owocową. Goście będą na pewno uraczeni barem sałatkowym i deepami. Owoce obierz ze skóry i podziel na porcje wygodne do jedzenia. Do nadziewania porcji możesz podać wykałaczki lub specjalne patyczki do koreczków. Nie zapomnij o serwetkach.
[-------]
Kolorowe szaszłyki
Składniki:
1 strąk papryki czerwonej, zielonej, żółtej, 3 ogórki kwaszone, 1 pęczek rzodkiewki, 300g chudej szynki, 200g sera żółtego, 100g oliwek czarnych i zielonych, 100g suszonych śliwek, 100g cebulek koktajlowych.
Wykonanie:
Paprykę pokroić w prostokąty, ogórki i rzodkiewkę w plastry. Szynkę i ser pokroić w kostkę,
Na drewniane patyczki nabijać kolejno od dołu ser, rzodkiewkę, paprykę, szynkę, cebulkę, suszoną śliwkę i oliwkę. Podawać na półmisku wyłożonym liściem sałaty.
Sałatka owocowa
Składniki:
1 pomarańcza, 1 melon, 1 owoc kiwi, 1 jabłko, 1 gruszka, 1 banan, 1 kiść winogron ciemnych, 1 kiść winogron jasnych, 5 truskawek, 100g rodzynek, 1 kieliszek alkoholu np. czerwonego słodkiego wina.
Wykonanie:
Owoce obrać ze skóry i wydrążyć gniazda nasienne. Owoce pokroić w dowolne cząstki z włożyć do naczynia. Rodzynki namoczyć w alkoholu. Zalać alkoholem z rodzynkami. Można dosłodzić miodem. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Podawać schłodzone.
Ruloniki z szynki
Składniki:
30dag gotowanej szynki w plastrach, 10dag żółtego sera, ½ puszki minikukurydzy, 10 korniszonów, ½ puszki fasoli czarnej, 12 oliwek zielonych, 20dag pędów z bambusa, 3dag pieczarek marynowanych, 1 por, ½ pęczka natki z pietruszki, ½ pęczka koperku, 1 główka sałaty, ½ puszki brzoskwiń.
Wykonanie:
Koper, sałatę i pietruszkę dobrze opłukać. Liście pora dokładnie umyć i pokroić w cienkie paseczki. Korniszony przekroić na pół. Na każdym plastrze szynki ułożyć kawałek sera, kukurydzę, łyżeczkę pędów z bambusa i fasoli, korniszona, oliwkę, pieczarkę, piórko koperku, 1 liść pietruszki. Zwinąć plastry w ruloniki i przewiązać paseczkiem pora. Ułożyć ruloniki na liściach sałaty i przybrać brzoskwinią pokrojoną w ósemki.
Poncz jabłkowy
Składniki:
2 litry soku jabłkowego, 1/3 szklanki soku cytrynowego, 5dag rodzynek, 3 słodkie jabłka, 20 goździków, 4 laski cynamomu (4-5cm), 3 pomarańcze, 3 cytryny, 250g żubrówki.
Wykonanie:
Jabłka umyć, wydrążyć gniazda i pokroić w plastry ok. 1,5cm. Do stalowego garnka wlać sok jabłkowy i włożyć jabłka, cynamon, rodzynki, i goździki. Gotować aż jabłka będą miękkie, ale nie rozgotowane. Wyjąć goździki, dodać żubrówkę i przelać do wazy na poncz. Pomarańcze i cytryny umyć, sparzyć, pokroić w plasterki i włożyć do wazy. Podawać zimny.
A.Czarnewicz-Kamińska
www.fit.pl