Wraz z nadejściem ciepłych dni na nasze twarze wypłynął promienny uśmiech. Czy jednak i nasz organizm cieszy się tak bardzo z nadejścia lata? Po zimie naszemu ciału trudno jest się przyzwyczaić do zmian pogodowych. Pomóżmy mu w tym stosując odpowiednią dietę!
fit.pl
2011-06-21 00:00
Udostępnij
Słoneczne menu
Oczyszczenie organizmu

Po zimie warto oczyścić organizm z nagromadzonych toksyn. Ich obecność spowalnia bowiem metabolizm i powoduje odkładanie się tłuszczyku. Jak się więc od nich uwolnić? Najlepiej pić napary ziołowe lub specjalne herbatki z funkcją detox. Do tego należy ograniczyć spożywanie ciężkostrawnych potraw i wszelkich fast foodów, a zastąpić je warzywami i owocami. Wielce wskazane jest też picie wody i to w dużych ilościach.

Zweryfikuj swoje menu

Upały często odbierają nam apetyt lub co gorsza sprawiają, że dopada on nas dopiero po zmroku i to w wilczym wydaniu. Żadna z tych opcji nie jest jednak dobra dla naszego organizmu. Nawet jeśli nie mamy dużego apetytu należy się lekko zmusić do zjedzenia posiłku, aby mieć energię i uniknąć nocnego objadania.

W czasie upalnych dni unikajmy smażonych potraw, zastępując je w miarę możliwości świeżymi, niegotowanymi warzywami. Dietetycy zalecają codzienne spożywanie pełnych witamin sałatek. Właśnie teraz, gdy pojawiły się świeże jarzyny, grzechem byłoby przepuszczenie okazji na jak najczęstsze dostarczanie ich naszemu organizmowi. Dla wszystkich tych, którzy cenią sobie zdrową żywność, ale nie mają czasu czy pomysłu na jej przyrządzenie przygotowaliśmy mieszanki gotowych do spożycia sałat. Są one gwarancją jakości, niskokaloryczności, świeżości i doskonałego smaku – informuje Paweł Szymczak, specjalista ds. jakości marki Fit&Easy.

Na pozostałe posiłki warto spożywać różnego rodzaju owoce, jogurty, maślanki, a także chłodniki, a więc potrawy, które zaspokoją pragnienie i orzeźwi

Znacznie natomiast ograniczmy lub w ogóle zrezygnujmy z pieczywa i z tłuszczów.

Letnie menu

Jadłospis na gorące dni powinien się charakteryzować lekkością i zawartością dużej ilości warzyw i owoców. Oto przykładowe menu na upalny, letni dzień:

Śniadanie - może się składać z maślanki lub jogurtu z musli albo z owocami sezonowymi;
Drugie śniadanie – sałatka warzywna lub owocowa;
Obiad – sałatka warzywna z grzankami, serem, ew. dodatkiem piersi z kurczaka; chłodnik warzywny zakwaszany żurkiem;
Kolacja - sałatka z makaronu razowego, świeżych warzyw i ziół z sosem winegret.

[-------]

Odżywiając się w ten sposób poczujemy się lekko i rześko. Skończy się problem z nadmierną potliwością i z wiecznym pragnieniem. Do tego będziemy pełni sił i energii by cieszyć się upragnionym menu letnielatem!

 

 

 

 

Woda werwy doda!

Latem rośnie zapotrzebowanie organizmu na wodę. Powodem jest oczywiście wysoka temperatura, ale także (zazwyczaj) zwiększona aktywność fizyczna. W te dni nasze ciało potrzebuje więc przede wszystkim a. wody, b. wody c…. wody! Dostarczajmy mu jej jak najczęściej i to w każdej postaci! Przede wszystkim pijmy jej tak dużo jak jesteśmy w stanie, ok 3 litrów dziennie. Jeśli za nią nie przepadamy, wystarczy dla smaku wrzucić do szklanki plaster cytryny lub świeżą miętę.

Warto zrezygnować z mocnej kawy i słodkich napojów gazowanych. Napoje te zawierają bowiem dużo kofeiny i cukru, przez co tłumią objawy ewentualnego udaru słonecznego, do tego nie przynoszą tak dużego orzeźwienia jak woda. Trzeba także szczególnie uważać na alkohol. Przy wysokiej temperaturze możemy się nim bowiem bardzo szybko upić, co więcej może on wywołać przegrzanie organizmu.

Nie tylko do picia

Woda jest też idealnym miejscem do spędzania wolnego czasu! Niesie za sobą same plusy. Przesiadywanie np. w basenie nie tylko sprawia, że zbijamy temperaturę ciała i czujemy się rześko, lecz także nie pozwala skórze na słoneczne przesuszenie. Woda przyciąga jednak promienie słoneczne, pamiętajmy więc o kapeluszu na głowę, by nie zafundować sobie czerwonego raczka ze skóry. O zaletach pływania jako idealnego sportu na upalne dni nie trzeba chyba wspominać. Dodatkowo rzeźbi ono idealnie sylwetkę, pomaga w walce z cellulitem na nasze ciało nie trzeba chyba wspominać, o tym że jest i

Na ładną opaleniznę

Jedzenie owoców i warzyw ma pozytywny wpływ także na nasz wygląd. Gdy w wakacje nie mamy czasu na leżakowanie i zażywanie kąpieli słonecznej sięgnijmy po pomarańczowe owoce i warzywa. Zawarty w nich beta-karoten zapewni cerze świeży i opalony wygląd. W połączeniu z witaminą C, która także występuje w tych owocach, sprawi, że skóra nabierze elastyczności i będzie bardziej odporna na działanie promieni słonecznych. Do letniego menu warto więc dołączyć: dynię, marchew, morele oraz warzywa liściaste.

www.wellness.fit.pl