Śniadanie mistrzów
Składniki:
- pół szklanki Szpinaku młodego marki Eisberg
- pół szklanki Rukoli marki Eisberg
- 2 jajka
- ½ awokado
- 3 łyżki octu spirytusowego
- 2 litry wody
- płatki chili do dekoracji
- pieczywo
Dressing:
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól do smaku
Przygotowanie:
Na talerzu ułożyć mieszankę szpinaku i rukoli. Przygotować dressing - oliwę wymieszać z sokiem
z cytryny i szczyptą soli. W międzyczasie w średniej wielkości garnku zagotować wodę z octem (woda powinna stanowić ok. połowę garnka). Gotującą się na małym ogniu wodę zamieszać łyżką, aby woda zawirowała. Jajko wbite do kubeczka wlać delikatnie do garnka w wodny wir. Gotować 3-4 minuty. Białko powinno równomiernie otoczyć żółtko. Następnie delikatnie odcedzić i ułożyć na talerzu z polaną dressingiem mieszanką szpinaku i rukoli. Czynność powtórzyć z drugim jajkiem. Awokado pociąć na plasterki i ułożyć obok jajek. Całość posypać płatkami chili. Serwować z pieczywem przygotowanym w opiekaczu.