Piknik - przygotowanie jedzenia musi być proste i praktyczne
Wybierając się na piknik zabierajmy ze sobą przede wszystkim taką żywność, która jest prosta w spożyciu. W warunkach plenerowych dobrze sprawdzają się kanapki z pastami warzywnymi, serem, chudną wędliną lub pieczonym mięsem, mini tarty z farszem warzywnym lub owocowym, pieczone pierogi i inne dania, które nie wymagają korzystania z sztućców.
Z warzyw najlepsze będą te twarde i mało soczyste jak ogórki, rzodkiewki, pomidory, obrane małe marchewki, kawałki papryki lub selera naciowego.
Z owoców – te bardziej trwałe, które pod wpływem wysokiej temperatury nie będą puszczały soków i które można jeść w całości bez konieczności krojenia, np. jabłka, gruszki, winogrona, banany.
Wybierając się na piknik nie możemy zapomnieć o napojach. Oprócz wody mineralnej godne polecenia będą soki w jednorazowych opakowaniach (małe butelki, kartoniki) oraz termos herbatą lub naparem z mięty, który doskonale orzeźwia i gasi pragnienie.
Niezawodne kanapki
Gdy jadamy poza domem najchętniej zabieramy ze sobą kanapki. Szykując je pamiętajmy, że będą one musiały wytrzymać transport, dlatego darujmy sobie wszelkiego rodzaju sosy oraz warzywa, z których łatwo wycieka sok (np. plasterki pomidorów). Praktycznie będzie zapakować w domu wszystkie składniki osobno i przyrządzić kanapki na miejscu.
Aby zachować świeżość jedzenia
Odpowiednie opakowanie chroni żywność przed działaniem czynników zewnętrznych, zapobiega rozwojowi szkodliwych drobnoustrojów i wpływa na jej trwałość. Do przechowywania żywności, którą zamierzamy jeść poza domem najlepiej nadają się przeznaczone do tego celu plastikowe pudełeczka.
Pieczywo, umyte i osuszone warzywa oraz owoce możemy zapakować w foliowe lub papierowe torebki.
Odradza się zabierania na piknik produktów i potraw nietrwałych, których przechowywanie wymaga niskiej temperatury (np. jogurty, twarożki czy sałatki). Jeśli jednak zdecydujemy się na to, zabierzmy ze sobą również turystyczną lodówkę, która zabezpieczy żywność przed psuciem.