Najlepszy przepis na zupę kalafiorową – sprawdź!

Kalafior to idealne warzywo do przygotowania lekkiej i pożywnej zupy letniej, która tak naprawdę popularna jest przez cały rok. Przygotowanie jej jest banalnie proste, a ponadto poprzez dodanie dodatkowych składników można dowolnie modyfikować jej smak, w zależności od pory roku i od swoich indywidualnych preferencji. Z całą pewnością warto poeksperymentować, szczególnie teraz, kiedy mamy łatwy dostęp do kalafiorów i to w przystępnej cenie.
2017-06-29 00:00
Udostępnij
Najlepszy przepis na zupę kalafiorową – sprawdź!

Co można wyczarować z kalafiora, czyli zupa kalafiorowa na naszych stołach w różnych wersjach

• Pożywna zupa kalafiorowa z ziemniakami

Potrzebne składniki: kalafior, sześć ziemniaków, żeberka, trzy marchewki, liść laurowy, opcjonalnie: kostka rosołowa i przyprawa uniwersalna, seler, pietruszka, koperek, ziele angielskie, cztery łyżki śmietany oraz sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: żeberka zalewamy wodą, solimy i zagotowujemy, a w międzyczasie kroimy warzywa. Po zebraniu szumowin z wywaru dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, a po chwili wrzucamy marchew, ziemniaki, seler i pietruszkę. Po kilkunastu minutach dorzucamy kalafiora, po czym wymieszaną z odrobiną zupy śmietanę. Na koniec doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Podajemy z koperkiem i natką pietruszki. Zupa kalafiorowa gotowa jest już po pół godzinie.

• Zupa krem z kalafiora

Składniki: kalafior, ziemniak, cebula, łyżka masła, cztery łyżki oliwy z oliwek, litr bulionu warzywnego, pół litra mleka, 150 ml śmietany 30%. Jako dodatki: szczypiorek, grzanki i kurki.

Wykonanie: różyczki kalafiora z ziemniakiem i cebulą podgrzewamy na lekkim ogniu wraz z masłem i połową oliwy aż do zarumienienia warzyw. W międzyczasie zagotowujemy bulion, dodajemy mleko i po ponownym zagotowaniu doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dorzucamy warzywa i gotujemy do miękkości, po czym dodajemy śmietanę i miksujemy całość. Warto podawać z usmażonymi grzybami i pokrojonym szczypiorkiem czy też grzankami.

• Zupa kalafiorowa z serkiem topionym

Składniki: dwa litry bulionu, marchew, natka pietruszki, kalafior, serek topiony, makaron.

Wykonanie: do gorącego bulionu wrzucamy kostkę serka i gotujemy aż się rozgotuje, po czym dodajemy startą marchew i posiekaną pietruszkę. Pod koniec gotowania wrzucamy różyczki kalafiora i dwie garści ulubionego makaronu.