Jogurtowe placuszki z malinami i borówkami (7-8 placuszków)
• 150 g jogurtu naturalnego
• 1 jajko
• 1 łyżka cukru
• 90 g mąki pszennej
• pół łyżeczki proszku do pieczenia
• 50 ml mleka 2%
• 1 łyżka oleju rzepakowego
• garść malin i borówek
• garść orzechów włoskich
Większą część jogurtu (ok. 130 g) jogurtu przelej do miski, dodaj jajko i za pomocą trzepaczki kuchennej wymieszaj. Dodaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia, mleko i dokładnie wymieszaj do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Na patelni rozgrzej olej i smaż małe placuszki z obu stron po około 1 minucie, aż się lekko zarumienią. Gotowe placuszki polej pozostałym jogurtem (ok. 1 łyżka), posyp świeżymi owocami i posiekanymi orzechami.
Truskawkowa kasza manna (1 porcja)
• 250 ml mleka 2%
• 3 łyżki kaszy manny
• garść truskawek (zostaw 2-3 do dekoracji)
• pół łyżeczki miodu
• garść orzechów laskowych
Mleko wlej do rondelka i zagotuj. W międzyczasie truskawki wrzuć do wysokiej miski, dodaj miód i dokładne zblenduj. Kiedy mleko się zagotuje, wsyp kaszę manną i mieszaj cały czas, aż kasza zgęstnieje. Na koniec dodawaj po jednej łyżce zblendowanych truskawek i mieszaj. Gotową kaszę przełóż do miski, połóż kilka truskawek i posyp posiekanymi orzechami.
Makaron z bobem i cukinią (2 porcje)
• 100 g makaronu pszennego
• 100 g bobu
• pół małej cebuli
• 1 ząbek czosnku
• 1 mała cukinia (ok. 150 g)
• 2 plasterki sera żółtego
• 1 łyżka oleju rzepakowego
• 100 ml śmietanki 30%
• natka pietruszki
• sól, pieprz
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bób wrzuć do gotującej się i osolonej wody i gotuj przez około 10 minut. Gotowy bób obierz ze skórki. Cebulę, czosnek obierz i posiekaj, cukinię pokrój na ćwiartki. Ser żółty pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i smaż przez 40 sekund. Dodaj cukinię i duś przez 5 minut, aż cukinia zmięknie. Dodaj ugotowany i obrany bób. Wlej śmietankę, przypraw solą, pieprzem, wymieszaj i zagotuj. Dodaj ser
i wymieszaj, aż się rozpuści. Dodaj makaron i dokładnie wymieszaj. Całość posyp posiekaną natką pietruszki.
Grillowany kurczak z letnią sałatką z kaszy bulgur (1 porcja)
• 50 g kaszy bulgur
• 100 g piersi z kurczaka
• pół pomidora
• 1 ogórek gruntowy
• pół małej cebuli czerwonej
• natka pietruszki
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• 1 łyżeczka octu jabłkowego
• sól, pieprz, tymianek
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na dwa cienkie płaty. Polej z obu stron jedną łyżką oleju, przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Rozgrzej patelnię grillową i smaż kurczaka z obu stron po 5 minut. Pomidora pokrój w kostkę, ogórka obierz i pokrój w kostkę, cebulę i natkę pietruszki posiekaj. Do ugotowanej kaszy dodaj warzywa, jedną łyżkę oleju, ocet jabłkowy, sól, pieprz i wymieszaj.
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i kaszą kuskus (1-2 porcje)
• 1 większa cukinia
• 50 g kaszy kuskus
• pół małej cebuli
• 1 ząbek czosnku
• pół papryki
• 1 mały pomidor
• 50 g mięsa mielonego z kurczaka
• 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
• 2 plasterki sera żółtego
• natka pietruszki
• 1 łyżka oleju rzepakowego
• sól, pieprz
Cukinię przekrój wzdłuż na dwie równe części. Łyżką wydrąż środek z pestkami i przełóż do miski na bok. Cukinię posól i odstaw na bok, aby puściła wodę. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę, czosnek obierz i posiekaj, paprykę pokrój w kostkę. Pomidora sparz, zdejmij skórkę i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 40 sekund. Dodaj mięso mielone, przypraw solą, pieprzem i smaż, rozdrabniając cały czas mięso drewnianą łyżką, aby nie powstały duże grudki. Dodaj paprykę i smaż jeszcze 1 minutę. Dodaj środek z cukinii, pomidora i gotuj do momentu, aż cała woda wyparuje. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i wymieszaj. Dodaj ugotowaną kaszę i ponownie wymieszaj. Z cukinii wylej wodę, przetrzyj ręcznikiem kuchennym i napełnij po brzegi farszem. Włóż cukinię do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30 minut. W tym czasie ser żółty pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Po 30 minutach posyp cukinię serem i piecz jeszcze przez 2-3 minuty, aż ser się rozpuści.