W Polsce moda na kozi nabiał dopiero nabiera tempa. Kozie produkty jeszcze kilka lat temu kojarzone wyłącznie z tymi produkowanymi w górach, o nieprzyjemnym zapachu i specyficznym smaku, teraz w zupełnie innej formie podbijają serca coraz większego grona smakoszy i miłośników nabiału.
Do czego najlepiej wykorzystać kozi ser czy jogurt? Odpowiedź jest prosta: do wszystkiego! Propozycji na stworzenie wyjątkowych dań z kozim nabiałem jest mnóstwo. Kozi ser twardy wędzony w plastrach będzie idealny do wykwintnych tostów, z kozią fetą przygotujesz pyszną sałatkę na letniego grilla, a jogurt idealnie sprawdzi się przy przygotowaniu deserów. Rozsmakuj się w Specjałach Regionu i poznaj przepisy na pyszności.
Roladki z kozim serem twardym wędzonym dojrzewającym - świetna propozycja na błyskawiczny tapas, który przygotujesz w kilka minut!
Składniki:
Kozi ser twardy wędzony dojrzewający,
czerwona papryka,
kiełki lucerny,
zielony ogórek,
wykałaczki.
Na plastry koziego sera twardego wędzonego dojrzewającego połóż kępkę kiełków, ogórek oraz paprykę pokrojone w słupki długości plastrów sera (jak do sushi). Całość połącz wykałaczką. Efektowna i smaczna przekąska gotowa w kilka minut!
Szukasz pomysłu na pyszny dip? Wykorzystaj kozi twaróg wiejski i stwórz wyjątkowe połączenie smaków!
Dip z twarożku z suszonymi pomidorami
Składniki:
Kozi twaróg wiejski,
suszone pomidory z zalewy,
łódeczki cykorii,
kiełki (słonecznik lub lucerna),
olej z pestek dyni
ewentualnie sól i pieprz.
Kozi twaróg wiejski zmiksuj z pomidorami za pomocą blendera, dodaj odrobinę oleju z pestek dyni. Pastę przełóż do miseczki lub ułóż na łódeczkach z cykorii, ozdabiaj kiełkami lucerny lub słonecznika i podawaj jako dodatek do grillowanych dań.
Nie próbowałeś jeszcze koziego nabiału w Twojej kuchni? Koniecznie musisz to zmienić! Szukaj w sklepach produktów oznaczonych znakiem Jakość Tradycja, które dają gwarancję naturalnego składu, wieloletniej tradycji wytwarzania i wyjątkowego smaku. Po więcej pysznych przepisów zapraszamy na www.specjalyregionu.pl