Lato to czas, kiedy możźe rozkoszować się dużą ilością sezonowych owoców i warzyw. Wartyo je włączyć do diety, by cieszyć się ich smakiem, a także właściwościami zdrowotnymi. Sprawdźcie przepisy na letnia dania z bobem, kukurydzą i cukinią
2021-07-29 00:00
Udostępnij
Przepisy na letnie dania

Krem z kukurydzy

  • 680g – kukurydzy z puszki
  • 60g – masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 5g kukrkumy
  • 5g papryki ostrej
  • 400ml mleka kokosowego
  • 0,5l wywaru z jarzyn lub wody


W garnku rozpuszczamy masło i smażymy na nim pokrojony w plasterki czosnek oraz cebulę w kostkę. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę. Po kilku minutach dodajemy wywar oraz mleko kokosowe. Doprawiamy papryką, kurkumą oraz solą i pieprzem. Gotować 20 minut. Po tym czasie zupę zblendować, a następnie przetrzeć przez sito. Zupę można dekorować kawałkami usmażonej kukurydzy, kiełkami.

Sałatka z arbuzem

  • 100g – rucoli
  • 200g pomidorów koktajlowych
  • 200g ogórka zielonego
  • 50g sera blue
  • 100g arbuza
  • Miód
  • 50g orzechów włoskich
    Sos:
  • 3 łyżki musztardy dijon,
  • 1 łyżka płynnego miodu,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu

Na ruccoli ułożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz pokrojonego w półksiężyce ogórka i w kostkę arbuza bez pestek. Na patelni rozgrzać miód i wysypać orzechy włoskie Intensywnie mieszać, żeby się nie przypaliło i po zarumienieniu wysypać na talerz wyłożony papierem, schłodzić. W tym czasie w słoiku wymieszać składniki na sos.

Na sałatkę skruszyć ser blue, schłodzone orzechy w karmelu i na końcu polać sosem.

Cukinia faszerowana serkiem ziołowym

  • 300g Ser twarogowy mielony
  • Natka pietruszki, koperek, bazylia, tymianek
  • Cukinia 3 sztuki
  • Sól
  • Śmietana 18% - 50g

Zioła posiekać i dodać razem ze śmietaną do twarogu, doprawić solą i pieprzem do smaku. Cukinię pokroić na cienkie plastry. Zagotować wodę i wrzucać cukinię do sparzenia na 1-2 minuty. Ułożyć plastry cukinii na desce rozsmarować delikatnie twarożek i całość zawijać. Dekorować liśćmi pietruszki, pomidorem koktajlowym, można ewentualnie obwiązać źdźbłami szczypioru.
Układać na ruccoli.

Cukinia marynowana w curry

  • 2kg cukinii
  • 300g cebuli

Zalewa:

  • 1 litr wody
  • 250ml octu
  • 350g cukru
  • 30g curry
  • 20g soli

Dodatek:

  • Gorczyca
  • Ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i czosnek.
  • 4-5 słoików

Do garnka wlewamy wszystkie składniki zalewy i zagotowujemy.

Cukinię kroimy w słupki lub krążki. Na dno słoika wrzucamy szczyptę gorczycy , 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu, 1 liść laurowy i czosnek pokrojony w plastry, Na to układamy cukinię do mniej więcej 3 cm od góry słoika i dopełniamy słoik cebulą pokrojoną w w cienkie pióra. Tak przygotowane słoiki zalewamy tak, żeby cebula nie wystawała.

Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy.

Bób w sosie pomidorowym

  • 500g bobu (gotujemy 2-3 minuty i obieramy ze skórek)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czonsku
  • 1 pomidor
  • Oliwa z oliwek
  • 50g pasty pomidorowej
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 chili
  • Sos sojowy, sól, pieprz
  • Mięta

Pomidora sparzamy i obieramy ze skóry, a następnie kroimy go w kostkę. Cebulę, papryczkę chili i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Po usmażeniu dodajemy łyżkę wody i kumin. Po 2-3 minutach dodajemy jeszcze 200ml wody oraz wypłukany bób, i sos sojowy (około 1-2 łyżek). Następnie dodajemy pomidora, pastę pomidorową i czekamy aż bób będzie miękki (około 15minut). Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną miętą.

Podawać z makaronem, ryżem lub kaszą. Można posypać parmezanem.