Krem z kukurydzy
- 680g – kukurydzy z puszki
- 60g – masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 5g kukrkumy
- 5g papryki ostrej
- 400ml mleka kokosowego
- 0,5l wywaru z jarzyn lub wody
W garnku rozpuszczamy masło i smażymy na nim pokrojony w plasterki czosnek oraz cebulę w kostkę. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę. Po kilku minutach dodajemy wywar oraz mleko kokosowe. Doprawiamy papryką, kurkumą oraz solą i pieprzem. Gotować 20 minut. Po tym czasie zupę zblendować, a następnie przetrzeć przez sito. Zupę można dekorować kawałkami usmażonej kukurydzy, kiełkami.
Sałatka z arbuzem
- 100g – rucoli
- 200g pomidorów koktajlowych
- 200g ogórka zielonego
- 50g sera blue
- 100g arbuza
- Miód
- 50g orzechów włoskich
Sos: - 3 łyżki musztardy dijon,
- 1 łyżka płynnego miodu,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu
Na ruccoli ułożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz pokrojonego w półksiężyce ogórka i w kostkę arbuza bez pestek. Na patelni rozgrzać miód i wysypać orzechy włoskie Intensywnie mieszać, żeby się nie przypaliło i po zarumienieniu wysypać na talerz wyłożony papierem, schłodzić. W tym czasie w słoiku wymieszać składniki na sos.
Na sałatkę skruszyć ser blue, schłodzone orzechy w karmelu i na końcu polać sosem.
Cukinia faszerowana serkiem ziołowym
- 300g Ser twarogowy mielony
- Natka pietruszki, koperek, bazylia, tymianek
- Cukinia 3 sztuki
- Sól
- Śmietana 18% - 50g
Zioła posiekać i dodać razem ze śmietaną do twarogu, doprawić solą i pieprzem do smaku. Cukinię pokroić na cienkie plastry. Zagotować wodę i wrzucać cukinię do sparzenia na 1-2 minuty. Ułożyć plastry cukinii na desce rozsmarować delikatnie twarożek i całość zawijać. Dekorować liśćmi pietruszki, pomidorem koktajlowym, można ewentualnie obwiązać źdźbłami szczypioru.
Układać na ruccoli.
Cukinia marynowana w curry
- 2kg cukinii
- 300g cebuli
Zalewa:
- 1 litr wody
- 250ml octu
- 350g cukru
- 30g curry
- 20g soli
Dodatek:
- Gorczyca
- Ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i czosnek.
- 4-5 słoików
Do garnka wlewamy wszystkie składniki zalewy i zagotowujemy.
Cukinię kroimy w słupki lub krążki. Na dno słoika wrzucamy szczyptę gorczycy , 2-3 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu, 1 liść laurowy i czosnek pokrojony w plastry, Na to układamy cukinię do mniej więcej 3 cm od góry słoika i dopełniamy słoik cebulą pokrojoną w w cienkie pióra. Tak przygotowane słoiki zalewamy tak, żeby cebula nie wystawała.
Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy.
Bób w sosie pomidorowym
- 500g bobu (gotujemy 2-3 minuty i obieramy ze skórek)
- 1 cebula
- 2 ząbki czonsku
- 1 pomidor
- Oliwa z oliwek
- 50g pasty pomidorowej
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 chili
- Sos sojowy, sól, pieprz
- Mięta
Pomidora sparzamy i obieramy ze skóry, a następnie kroimy go w kostkę. Cebulę, papryczkę chili i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na oliwie z oliwek. Po usmażeniu dodajemy łyżkę wody i kumin. Po 2-3 minutach dodajemy jeszcze 200ml wody oraz wypłukany bób, i sos sojowy (około 1-2 łyżek). Następnie dodajemy pomidora, pastę pomidorową i czekamy aż bób będzie miękki (około 15minut). Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną miętą.
Podawać z makaronem, ryżem lub kaszą. Można posypać parmezanem.