Koktajl z banana z orzechami i ciecierzycą
- 3 banany
- 1 puszka ciecierzycy
- 40g masła orzechowego
- 5g cynamonu
- 10g daktyli suszonych
- 300ml mleka (lub napoju mlecznego)
- 1 laska wanilii
Daktyle namoczyć 10 minut w wodzie, wypłukać dokładnie ciecierzycę, wanilię przekroić na pół i wyjąć nasiona wanilii. Wszystkie składniki blendować razem.
Mus z kaszy jaglanej z orzechami i mirabelką
- 500ml mleka
- 120g kaszy jaglanej
- 80g daktyli
- 50g orzechów włoskich
- 70g cukru
Mus: - 200g Mirabelek
- 30g cukru
Kaszę wsypać do mleka z cukrem i gotować na małym ogniu przez około 30min. 5 minut przed końcem dodać daktyle i orzechy włoskie.
Umyte owoce podlewamy, łyżką wody i gotujemy na małym ogniu aż puszczą soki. Dosypujemy cukier i czekamy, aż owoce całkowicie się rozpadną. Przecieramy przez sito.
Kaszę jaglaną wykładamy do miseczki i na wierzchu układamy mus z mirabelek.
Aromatyczna nalewka z gruszek
- 2kg gruszek
- 200g cukru
- 0,5l wódki
- 0,5l spirytusu
- 4 laski cynamonu
Gruszki myjemy dokładnie, obcinamy ogonki i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 2-3 dni w ciemne miejsce i po tym czasie dodajemy alkohol oraz cynamon. Odstawiamy na kolejny 2-3 tygodnie i zlewamy do butelek. Do każdej z nich dorzucamy laskę cynamonu.
Konfitura z pigwy z imbirem
- 1kg pigwy
- 0,5kg cukru
- Cytryna
- 1-2 cm imbiru
- 15g żelatyny
Obraną i wydrążoną pigwę kroimy w kostkę. Podlewamy odrobiną wody i gotujemy aż pigwa się rozpadnie. W zależności od upodobań możemy całość zblendować lub rozdrobnić widelcem. Dodajemy skórkę z cytryny oraz sok i cukier. Gdy cukier się całkowicie rozpuści dodajemy starty imbir i ewentualnie doprawić. Na koniec namoczoną w zimnej wodzie żelatynę. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy.
Przepisy rekomenduje: Dwór Korona Karkonoszy