O tuńczyku słów kilka
Wyróżnia się 15 gatunków tuńczykowatych. Przeciętnie ryba waży do 200 kilogramów, choć można spotkać zarówno gatunki takie jak bonito, w przypadku których waga nie przekracza 20 kilogramów, jak i prawdziwych gigantów – tuńczyki błękitnopłatwe – o długości 4 metrów i wadze ponad 600 kilogramów. Tuńczyka rozpoznać można po torpedowatym kształcie ciała. Jest on jedną z najszybszych ryb na naszej planecie. Jego mięso cechuje się dość ciemną barwą: od różowej aż po fioletową.
Głównymi miejscami występowania tuńczyka są tropikalne rejony Atlantyku i Oceanu Spokojnego. Zasiedla również Morze Śródziemne i Czarne. Rzadziej, ale pojawia się także w znacznie chłodniejszych akwenach: Morzu Północnym oraz Morzu Barentsa.
Poznaj tuńczyka od kuchni
Steki, tuszki, ale przede wszystkim tuńczyk w puszce stał się ulubieńcem smakoszy w naszym kraju. Zawsze pod ręką w większości polskich kuchni, bo mamy już swoje ulubione potrawy z dodatkiem tej ryby: sałatki, makarony, pasty, tarty. Ponadto tuńczyk w puszce bywa kołem ratunkowym dla osób, którym zależy na czasie i szybkim przyrządzeniu pysznego domowego posiłku.
Inspiracji na wyborne dania z tuńczykiem warto szukać w kuchniach śródziemnomorskich. Przyjrzyjmy się pracy włoskich szefów kuchni i słynnemu spaghetti al tonno, w którym ryba obowiązkowo musi być zestawiona z pomidorami. Francuzi natomiast nie wyobrażają sobie bez tuńczyka sałatki nicejskiej, a Hiszpanie zamieniają go w wyśmienity farsz do swoich legendarnych pierogów empanadas.
Tuńczyk zajmuje szczególne miejsce także w kuchni japońskiej. Jest ważnym składnikiem sushi i sashimi. Do dziś wrażenie robi kwota, jaką w 2020 roku na noworocznym targu rybnym odbywającym się w Tokio na rynku Toyosu zapłacił właściciel jednej z japońskich sieci restauracji. Ważący 276 kilogramów tuńczyk błękitnopłetwy został sprzedany za prawie dwa miliony dolarów! To jeden z najlepszych i najbardziej wymiernych dowodów na to, że drapieżnik jest naprawdę wyjątkowym specjałem.
Przepisy z tuńczykiem
Kremowy mus z tuńczyka
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
Tuńczyk w oliwie z oliwek MSC 3x80g
100 g kremowego serka
100 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki majonezu
30 g pistacji bez skorupek
sól do smaku
Sposób przygotowania:
1. Odsącz tuńczyka, zmiksuj go w blenderze z serkiem i majonezem tak, by powstała gładka masa.
2. Śmietanę ubij na sztywno ze szczyptą soli i połącz z kremem z tuńczyka. Zostaw w lodówce. Podawaj schłodzone i udekorowane posiekanymi pistacjami.
Makaron z tuńczykiem i cytrynowym porem
Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
Tuńczyk w oliwie z oliwek MSC 3x80g
2 pory
1 cytryna
30 g masła
20 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
100 ml mleka
40 g startego sera Parmigiano Reggiano
sól i pieprz do smaku
makaron, np. tagliatelle
Sposób przygotowania:
1. Drobno pokrojone pory podsmaż na oliwie i maśle. Dopraw solą, dodaj mleko i kilka łyżek wody. Gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut.
2. Obieraczką do warzyw zdejmij z cytryny kilka długich pasków skórki. Blanszuj je przez minutę, odcedź i pokrój na drobne kawałki.
3. Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.
4. Sos porowy podlej kilkoma łyżkami wody z gotowania makaronu, a następnie dodaj dobrze odsączony makaron i starty ser. Mieszaj potrawę, pozostawiając ją na ogniu przez minutę.
5. Po zdjęciu z ognia dodaj skórkę z cytryny i tuńczyka z odrobiną oliwy. Posyp świeżo mielonym pieprzem. Serwuj od razu.
Tuńczykowa sałatka meksykańska
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
Tuńczyk w oliwie z oliwek MSC 3x80g
½ puszki fasoli czerwonej
½ puszki kukurydzy
3 plastry papryki czerwonej konserwowej
1 awokado
200 g pomidorków koktajlowych
1 opakowanie roszponki
1 limonka
rzeżucha
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Zetrzyj na tarce skórkę z limonki i wyciśnij z niej sok. Pokrój pomidory i paprykę czerwoną.
2. Awokado obierz, usuń pestkę i pokrój w grubą kostkę. Skrop sokiem z limonki.
3. Do umytej roszponki dodaj pokrojone warzywa, kukurydzę i fasolę. Odsącz tuńczyka i wymieszaj go z pozostałymi składnikami. Przed podaniem danie posyp rzeżuchą i skórką z limonki.
Tuńczyk na pomarańczach z czerwoną cebulą i ziemniakami
Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
Tuńczyk w oliwie z oliwek MSC 3x80g
2 czerwone cebule
2 pomarańcze
10 ziemniaków
2 małe liście laurowe
40 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
20 g cukru
1 łyżka octu jabłkowego
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Pokrojoną w pióra cebulę czerwoną lekko podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj liście laurowe, cukier, ocet i odrobinę soli. Smaż aż cebula zmięknie. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj otartą skórkę z pomarańczy.
2. Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie, ostudź i pokrój na cztery części. Obierz pomarańcze, pokrój je na plastry.
3. Ułóż pomarańcze na talerzu, na nich ułóż ziemniaki z cebulą i odsądzonego tuńczyka.