mieso 1,5kg.(obojetnie najlepiej karczek wiep. lub łopatka) 4 papryki-2czerwona,1zielona,1żółta, 1,3 kg. pieczarek, 1 pietruszka, seler, 2 marchewki, kawałek drobno pokr. pora, 1 cebula, 5 dużych ziemniaków-lub paczke małych lanych klusek, 4 pomidory, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 2 kostki bulionu wołowego przyprawa do gulaszu, 3 ząbki czosnku, pieprz i łyżeczka płaska chili w proszku- (dodajemy gdy lubimy ostre dania), inne przyprawy do smaku co kto woli(np. żubrówka, czerwone wino- ja daje po 50g.) 2 łyżki wegety lub podobnej przyprawy
fit.pl
2011-02-16 00:00
Udostępnij
Rozdropow
Rozpuszczamy w 0.5l.wody kostki wołowe, mięso kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu-gotujemy na wolnym ogniu i stopniowo dodajemy- pokrojone pieczarki,pokrojone warzywa,czosnek, cebule,przecier, mieszamy,(pilnujemy – wszystko na niewielkim ogniu (aby smak był wyrazisty) Wodę dolewamy tylko wtedy gdy potrawa jest za gęsta. Dodajemy pokrojone pomidory(bez skórki- mogą być w większe kawałki) i pokrojone w paseczki lub kostkę papryki. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy od 20-30min. Zostawiamy do wystygnięcia i ostatecznie doprawiamy mając na uwadze ,że potrawa ostrości nabiera na drugi dzień.Gdyby trzeba było danie zagęścić można dodać rozmącone jajko z mąką. Można podawać z pieczywem (jako dodatek) Danie bardzo kolorowe, o silnym pięknym zapachu!