Składniki (2 porcje):
200 g piersi indyka
2 jajka (ugotowane na twardo)
100 g ryżu
ogórek
sałata lodowa
szczypior, koper
sól, pieprz, curry
migdały KRESTO SELECT
2 łyżki oleju Rapso
Sos słodko-kwaśny:
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
3 łyżki oleju Rapso
1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
1 ostra papryczka drobno pokrojona
sok z 1/2 limonki
1/5 szklanki wody
sól, pieprz
Wykonanie:
1, Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
2. Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę.
3. Migdały siekamy.
4. Indyka kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem, curry, dodajemy olej, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, po tym czasie smażymy.
5. Ogórka kroimy w kostkę.
6. Szczypior i koper kroimy.
7. Sałatkę układamy warstwowo w słoiku, pojemniku lub mieszamy składniki ze sobą.
8. Składniki na sos mieszamy ze sobą do połączenia. Jeżeli sałatkę zabieramy ze sobą w pudełku, wówczas sos zabieramy oddzielnie i dodajemy dopiero przed spożyciem.
9.Jeżeli sałatka będzie podana w domu, wówczas sos mieszamy z sałatką tuż przed podaniem.