Sałatka z sałaty, truskawek i ricotty z bazylią

Kolorowo, smacznie, zdrowo - taka jest właśnie wiosenna sałatka z dodatkiem słodkich truskawek, delikatnej ricotty, doprawiona listkami świeżej bazylii. Możesz przełożyć ją do pojemnika i wziąć ze sobą do pracy (doskonale sprawdzi się w roli lekkiego lunchu) lub rozkoszować się jej smakiem podczas kolacji z domownikami. Bez względu na okoliczności smak sałatki cieszy tak samo
2021-05-17 00:00
Udostępnij
Sałatka z sałaty, truskawek i ricotty z bazylią

Składniki (1 porcja):

  • garść ulubionej sałaty
  • 50 g ricotty
  • 3–4 średnie truskawki
  • 1 łyżka oleju Rapso (lub według uznania)
  • 1/4 łyżeczki soku z cytryny
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz

Wykonanie:

1. Sałatę umyj, osusz, porwij na mniejsze kawałki.

2. Truskawki umyj, usuń szypułki, pokrój w plastry.

3. Wyłóż na talerz sałatę, truskawki, ricottę oraz bazylię.

4. Na koniec całość skrop olejem, sokiem z cytryny oraz posól i popieprz.

5. Podawaj od razu po przygotowaniu potrawy.