Przyszła pora na lunch a wraz z nią chęć na orientalne smaki w zaskakującym wydaniu? Proponujemy danie, które zadowoli podniebienia fanów azjatyckiej kuchni. Sałatka w stylu tajskim to niebanalne połączenie wyrazistych smaków i dodatków, a ponadto idealna propozycja lunchu dla osób na diecie bezmięsnej. Pycha!
2021-05-05 00:00
Udostępnij
Sałatka w stylu tajskim

Składniki (na 2 porcje):

· 250 g boczniaków

· 100 g makaronu wonton

· 1/2 pęczka szparagów zielonych

· 150 g tofu

· szczypiorek

· 4–5 łyżek sosu sojowego

· 2 łyżki oleju Rapso

· 2 łyżki sezamu Kresto

Marynata do tofu

· 4 łyżki mąki kukurydzianej

· 1 łyżka drobno pokrojonego imbiru

· 3 ząbki drobno pokrojonego czosnku

· 1/3 szklanki sosu sojowego

· 1/3 szklanki wody

· 1 łyżka cukru trzcinowego demerara Gold Pack

· 1 łyżka octu ryżowego

Dodatkowo:

· olej Rapso do smażenia

Wykonanie:

1. Makaron przygotuj według zaleceń producenta. Odcedź, dodaj sos sojowy i olej, a następnie wszystko wymieszaj.

2. Boczniaki pokrój w paski, rozgrzej patelnię, dodaj olej i smaż do momentu aż grzyby będą miały ładny, brązowy kolor.

3. Ze szparagów usuń końcówki, a następnie pokrój je w plastry wielkości około 1–2 cm, zblanszuj je gotując na parze przez 2–3 minuty.

4. Tofu pokrój w kostkę (ok. 2x2cm), przełóż do miski i otocz mąką. W osobnej misce wymieszaj także pozostałe składniki na marynatę.

5. Rozgrzej patelnię z olejem i smaż na niej tofu ze wszystkich stron.

6. Usmażone tofu zdejmij z patelni i odłóż na bok, wylej olej, a następnie wlej wymieszane składniki marynaty. Gotuj 1 minutę, dodaj tofu i całość gotuj około 1 minuty stale mieszając.

7. Jeżeli chcesz zabrać sałatkę ze sobą na wynos, układaj warstwowo wystudzone składniki sałatki w pojemniku, na koniec posyp całość sezamem.

8. Jeśli sałatka ma być zjedzona w domu, układaj w miseczkach składniki obok siebie. Całość przed podaniem posyp szczypiorkiem i sezamem.